Poradna

Cestování se psem - co byste před výletem s vaším mazlíčkem měli vědět?

23.06.23 | Adéla Hamerníková | 0 komentářů


Dovolená se čtyřnohým parťákem? Skvělý nápad! Pojďme se podívat na možnosti, kde společně trávit volný čas.

Sdílet



Cestování se psem - co byste před výletem s vaším mazlíčkem měli vědět?

Co psovi sbalit a jaký dopravní prostředek je nejvhodnější?

Kromě granulí, skládací misky, cestovní láhve na vodu, pelíšku a základní lékárničky bude váš pejsek potřebovat i očkovací průkaz. Určitě vám ve výbavě nesmí chybět také přepravní box. Můžete také vyzkoušet naše cestovní balíčky. Nejpraktičtější pro přepravu vašeho mazlíčka je určitě prostorné auto, kde bude dost místa i na již zmíněný přepravní box. Při cestách do zahraničí určitě nezapomeňte také na povinný cestovní pas.

Kam vyrazit?

K VODĚ

Jste milovníkem vody a váš parťák v tom jede s vámi? Najít vhodné místo, kde se může koupat váš parťák, ale není jen tak. Mnoho obcí a měst má kvůli stížnostem lidí koupaní pejskům zakázáno. Některým lidem je jednoduše nepříjemné koupat se ve stejné vodě s pejsky. Podle hygieniků však v takovém případě žádné zdravotní riziko nehrozí. Pár míst, kam se svým pejsem můžete, jsme ale našli. Jsou to nejčastěji řeky, přírodní nádrže (zatopené pískovny, lomy nebo rybníky). Když zavítáte na Slapy, najdete v autokempu v Nové Rabyni vyhrazenou zadní pláž, kde můžete vstoupit s pejskem na vodítku.

Necelé dva kilometry od Staré Boleslavi najdete Proboštská jezera. Jedná se o přírodní koupaliště, které je oblíbeným místem rybářů a fanoušků krásného přírodního koupání. Vaši psí parťáci jsou zde vítáni. Koupaliště je vybavené hygienickým zázemím, občerstvením, parkovištěm, WC a převlékárnou. Je oplocené a vybírají tu vstupné. V provozu je také malý autokemp.

DO HOR

Váš pejsek bude určitě rád, pokud parné letní dny budete chtít strávit na horách. Objevte krásnou přírodu v italských Dolomitech nebo sousedním Rakousku. Příjemné procházky si ale užijete i v našich nádherných Krkonoších nebo na Šumavě. V obou národních parcích se můžete s pejsky ubytovat. Pamatujte ale na to, že návštěvní řád Šumavy i Krkonoš zakazuje volné pobíhání psů. Můžete navštívit také Povydří, konkrétně krásnou naučnou stezku nebo vesničku Srní, kde najdete hájenku, ve které se natáčela oblíbená trilogie s Tomášem Holým.

NA HOUBY

Vábí vás houbařská dovolená, kterou strávíte společně s vaším čtyřnohým chlupáčem? Zkuste vyhledávat pobyty přímo pro houbaře. Můžete si také najít a pronajmout pro sebe a svého pejska chalupu někde na samotě u lesa. Pokud byste rádi věděli, kde houby rostou, sledujte MykoMapy nebo speciální houbařské weby, které informují o aktuálním výskytu hub.

Známá a hodně navštěvovaná houbařská oblast Jetřichovicko a Hřensko oplývá navíc kromě hub i řadou přírodních krás.

NA KOLO

Jste nadšení cyklisté a nikdy nevynecháte možnost vzít s sebou na kolo svého mazlíčka? Na nefrekventovaných cyklostezkách můžete nechat pejska proběhnout. Když je unavený nebo z něj nebude velký běžec, posaďte ho do do transportních košů připevněných na řídítkách nebo na zadním nosiči. Pejsci v nich rádi jezdí, protože z nich mají skvělý výhled. Větší psy posaďte do speciálního vozíku za kolo. Pes může uběhnout i čtyřicet kilometrů, záleží na jeho fyzické kondici a předchozím tréninku. Volte raději polní a lesní stezky s ohledem na tlapky vašeho mazlíčka a pamatujte, že vést za jízdy psa zákon o provozu na pozemních komunikacích nedovoluje.

Vyzkoušejte nové CESTOVNÍ BALÍČKY

Cestovní balíčky jsou novinkou v našem sortimentu a nesmí na výletě chybět žádnému psímu parťákovi. Najdete v nich věci nezbytné pro cestování s pejskem. Balíčky jsou ve dvou verzích a obě verze jsou variabilní. Můžete si vybrat barvu vaku. Na výběr je také z několika druhů granulí, kapsiček a toppingů.

V prvním balíčku najdete kromě vaku, granulí, kapsičky a toppingu také misku, pamlskovník a láhev na vodu. Ve druhém balíčku jsme pro vás a vašeho chlupáče připravili vak, granule, kapsičku, topping, skládací misku, přetahovací lano a láhev na vodu.

Pes do rozpáleného auta NEPATŘÍ!

Nenechávejte svého psa v létě v uzavřeném autě ani pár minut. Otevřené okénko není řešením! K přehřátí a úhynu chlupáče může dojít velmi rychle.

Teplota uvnitř auta dokáže vzrůst téměř o 20 °C za pouhých 30 minut. Věta “Bude to jen chvilička” tedy v tomto případě není na místě. Pokud plánujete rychlou zastávku v obchodě a máte svého chlupáče v autě, vždy s sebou musíte mít doprovod, který bude mít možnost za vaší nepřítomnosti pohlídat pejska venku na čerstvém vzduchu, ideálně ve stínu.

Chlupáči mají zcela odlišnou termoregulaci než lidé. Snáší horko mnohem hůř než zimu. Zatímco my se začneme s horkem potit, pes tuto schopnost nemá. U psa se tak děje převážně přes jazyk a ústní dutinu, kde má velmi dobře prokrvené sliznice. Zrychleným dýcháním dochází k ochlazení sliznic a díky tomu i krve. Zároveň pes vdechuje studenější vzduch a zbavuje se horkosti. Tato možnost ale padá, pokud necháte psa v rozpáleném autě! Kolaps psa pak může nastat během několika málo minut!

Co dělat, když najdeme psa v cizím rozpáleném autě?

Ze všeho nejdříve zhodnoťte situaci a zjistěte, jestli se u něj neprojevuje přehřátí. Přes okénko můžete posoudit pouze základní známky – únava, vyčerpanost, letargie.

Pokud se vám stav zvířete nezdá v pořádku, kontaktujte policii. Ještě než přijedou, snažte se najít majitele auta. Vlastní iniciativa ve stylu rozbití okénka vám může způsobit mnoho nepříjemností. Přivolaná policie sama stav posoudí a dle potřeb bude jednat. A pokud už dojde z vaší strany k záchraně psa, NIKDY ho nepolévejte studenou vodou - můžete mu přivodit teplotní šok. Raději ho chlaďte přiložením vlhkých ručníků.

Nevíte si rady s výběrem krmiva a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoliv na naši zákaznické lince a nebo objednejte jednu z našich degustačních sad a nechte vašeho parťáka, ať si vybere krmivo sám.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva