Zdravotní potíže

Jaro je tady! Jak na blechy a klíšťata

06.03.24 | Sandra Čermáková | 5 min. čtení | 0 komentářů


Teplota jde nahoru. Začíná období, kdy můžeme více času trávit venku. My i naši chlupáči. Jenže jaro přináší také parazity, které doma vážně nechceme. Na scénu přichází blechy a klíšťata. Velice jednoduše se mohou stát noční můrou každého dvounohého parťáka. Ale nebojte, v našem článku se dozvíte, jak se zbavit blechy i klíštěte. A co víc, jak na účinnou prevenci bez chemie. O své zkušenosti se podělí veterinářka MVDr. Aneta Neugebauerová.

Sdílet



Jaro je tady! Jak na blechy a klíšťata

Blechy u psů a koček

Štípance, nepříjemné svědění, drbete se vy i váš chlupáč. Blechy jsou tady! Pokud nezasáhnete včas, budou všude. Váš domov bude plný nejen dospělých jedinců, ale taky jejich vajíček. A těch se těžko zbavuje. Je důležité nepodcenit prevenci.

Jak poznát, že má chlupáč blechy

Blecha nejčastěji přeskočí z jiného psa nebo kočky. Pokud si všimnete, že se váš parťák drbe, zbystřete.

Proveďte malý test

Vezměte papírový kapesníky a několikrát přejeďte po srsti. Hledáte malé černé tečky, které se podobají zrnkům máku. Pokud se u vás blechy už zabydlely, můžete je najít i na podlaze nebo v pelíšku. Nadzvedněte polštáře a hledejte.

Tak jo, máme blechy v bytě. Co s tím?

Jak se zbavit blechy

Máte 2 možnosti. Použít chemii, nebo zvolit přírodní prostředky, které neškodí přírodě ani domácím zvířatům. V obou případech je ale třeba jednat rychle.

Ošetřit je třeba samotného chlupáče, ale také místa, kde se pohybuje. Jinak u vás doma parazité vyhlásí bleší království.

Z přírodních prostředků doporučujeme:

Jak poznat klíště

Schovávají se v trávě, keřích, parcích, lesích, všude, kde je zeleno. Klíšťata jsou oprávněně velkým strašákem. Přenášejí mnoho nemocí, které mohou končit i smrtí zvířete.
Klíště je drobný parazit, který se živí krví. Pokud najdete “broučka” pevně přisátého ke kůži vaše chlupáče, bude se pravděpodobně jednat o klíště.

Nepodceňte kontrolu. Klíčová je rychlost. Klíště je třeba brzy najít a odstranit. Doporučujeme vašeho chlupáče kontrolovat ideálně po každé procházce.

O nemocech, které klíšťata přenášejí, se dočtete v našem článku Klíště u psů a koček: Čím hrozí?

Klíšťata u psů a koček

Jak vytáhnout klíště

Našli jste klíště. Nic není ztraceno. Je třeba ho co nejdříve vytáhnout.

Jak na to? Veterinářka MVDr. Aneta Neugebauerová radí:

„Pravidlo číslo 1 je nevymáčknout infekční obsah střev do krve zvířete. Chyťte klíště pinzetou či háčkem těsně za hlavičkou, pootočte mírně doprava a doleva. Snažte se netahat, neškubat, počkejte, až se samo pustí. Nepoužívejte žádné masti, krémy, které by měly klíště udusit. Čím dřív ho vytáhnete, tím menší hrozí riziko přenosu infekčního onemocnění.“

Pokud to jde, vyndejte i hlavičku

„Vždy je lepší vytáhnout i hlavičku. Kolem místa přisátí může vzniknout absces (ohraničený zánět). Ten je pak nutné vyčistit a přeléčit antibiotiky. Pokud je to možné, hlavička musí ven.“, dodává MVDr. Aneta Neugebauerová.

Jak chlupáče chránit před klíšťaty

Prevence je nejlepší cesta, jak se chránit.

Pravidelně kontrolujte srst po každé procházce a nalezené klíšťata ihned odstraňte. Vždy používejte pinzetu, nebo speciální háček, abyste minimalizovali riziko infekce.
Skvělými pomocníky jsou přírodní šampóny, spreje a pipety, které vašem chlupáče dokáží ochránit před klíštětem i blechou.

Závěrem

Prevence, prevence a zase prevence. Ošetřete srst vašeho parťáka vhodným přípravkem a opakujte dle doporučení výrobce. Nepodceňte ani pravidelnou kontrolu srsti i pelíšků. Pokud nějakého parazita přeci jen najdete, postupujte dle tipů v našem článku.

Užívejte si teplé dny s vaším chlupáčem naplno! Bez stresu z nemocí a parazitů.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Klíště u psů a koček: Čím hrozí?
Zdravotní potíže

Klíště u psů a koček: Čím hrozí?

22.08.22

Čím dál častěji se klíšťata objevují i na podzim a celkově v chladnějších částech roku. Jaké nemoci přenášejí? Na co si dát pozor? Čtěte na našem blogu.

Přečíst článek
Co dělat, když se pes nebo kočka drbe?
Poradna

Co dělat, když se pes nebo kočka drbe?

09.07.22

Váš čtyřnohý parťák se drbe, kouše a škrábe, až nemůže popadnout dech? Jediné, co ho zajímá, je podrbat? Zjistěte, co s tím.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva