Poradna

Klíšťata u psů: Obojky a další ochrana

07.05.21 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Sezóna klíšťat trvá za příznivého počasí téměř celý rok. Co na parazity zabírá a na co si dát pozor, pokud se nějaký přisaje?

Sdílet



Klíšťata u psů: Obojky a další ochrana

Klíšťata – mýty a pověry jak na ně

Všichni si už zvykli, že máme od těchto nepříjemných parazitů klid sotva 4 měsíce v roce a jinak s nimi nejen jako majitelé našich čtyřnohých parťáků svádíme neustálý boj. A často poměrně marný. Klíšťata jsou adaptabilní a odolná stvoření, která na tomto světě parazitují už mnoho tisíc let. K čemu jsou vůbec dobrá? A jak se jim účinně bránit?

Parazité Evropy

Najdeme je prakticky všude v Evropě, Africe a také v Severní Americe. Milují vlhké lesy a křovinné i travní porosty s dostatkem vlhkosti. Mnozí si ale mylně myslí, že klíšťata padají i ze stromů. Nepadají. Klíště v přírodě vyleze do výšky zhruba jednoho metru a drží se zejména na stéblech trávy, odkud se otřením dostane na nohy procházejících živočichů. I když by se mohlo zdát, že nemají přirozené nepřátele, přeci jen je občas někdo požírá. 

Kromě prvoků a bakterií, které mohou klíště zahubit zevnitř, si na nich rádi pochutnají mravenci a někteří pavouci, zejména na těch krví napitých jedincích. Také se jimi živí žáby, ještěrky a dokonce i hrabaví ptáci, jako perličky nebo slepice. Chovat slepice na dvorku má tedy bezesporu pádný důvod.

K čemu je klíště v přírodě dobré?

Abychom byli spravedliví, po dlouhém pátrání jsme našli jednu pozitivní věc, kterou je nám lidem klíště prospěšné. A to jsou léčby nemocí. Klíště má ve svých slinách látky, které dokážou zastavit alergickou reakci (aby hostitel nevěděl, že klíště má) a také některé molekuly v jejich slinách dokážou působit protinádorově. Možná nám tak do budoucna klíště pomůže vytvořit léky proti nepříjemným nemocem.

Čím se účinně bránit proti klíšťatům?

Mnozí majitelé si zoufají, že proti klíšťatům už nic nezabírá. Je pravda, že alternativní a přírodní přípravky proti klíšťatům ve většině případů nefungují. Další variantou jsou Spot-ony a kapátka na kůži, proti nim si ale klíště rychle dokáže vybudovat odolnost (rezistenci). Kapátka je nutno často aplikovat znovu, obměňovat a i tak se občas najde evolučně vyspělý jedinec, který všechno přežije, napije se a odpadne.

Tablety proti klíšťatům

Hitem poslední doby jsou však tablety proti klíšťatům. Ty pes zbaští a ony působí zevnitř látkami, které se uloží v kůži psa a zabijí každé přisáté klíště. Jsou sice trochu dražší, ale účinkují i když se pes často koupe, například v rybníce.

Obojky proti klíšťatům

Zlatou střední cestou jsou antiparazitní obojky proti klíšťatům. Většinu z nich musíte sice sundat před koupáním psa, ale jinak vydrží nejdelší dobu. Obojek Foresto však sundávat nemusíte, účinkuje dokonce po celou sezónu klíšťat. Při výběru obojku dejte jen pozor na to, jestli váš pes není alergický a nereaguje v místě obojku drbáním a olýsáním srsti.

Všechny dostupné prostředky mají jednu nevýhodu – působí na parazita až po přisátí. Pokud má váš psí parťák alergii třeba právě na kousnutí parazita (například blechy), budete muset vyzkoušet odpuzovací antiparazitní spreje.

Domácí rady

Někteří chovatelé nedají dopustit na osvědčené "babské rady" a domácí repelenty. Například namočit hřebíček do Alpy, po týdnu přecedit do rozprašovače a poprášit tím psovi obojek a záda, než vyrazíte do lesa (pozor, Alpa obsahuje alkohol). Nebo přidávat do krmení kvasnice a vitamín B, protože údajně mění chuť krve a ta pak klíštěti nechutná.

Na toto mnozí doporučují také nejrůznější bylinky, jako rozmarýn nebo levanduli – třeba omotat bylinu kolem obojku, potřít jí psovi srst. Nedá se ale s jistotou říct, že to proti klíšťatům funguje. Alespoň nám v Krmím kvalitně nic z toho nezabralo. V různých oblastech to může fungovat s různou úspěšností, ale je spíše pravděpodobné, že si stejně přitáhnete z procházky v době sezóny v kožíšku vašeho psího parťáka až několik desítek pochodujících parazitů.

Jak správně vytáhnout klíště?

Určitě jste už slyšeli popis, jak správně vytáhnout klíště, aby se mu neutrhla hlavička nebo neprasklo. Ale opakování je matka moudrosti. Dnes si k tomuto téměř běžnému úkonu můžete snadno pořídit vychytané pomůcky. Například kartu s očkem na podebrání klíštěte. Nebo speciální kleštičky. Co je stále udržovaným mýtem je kroucení klíštěte v záplavě oleje. Klíštětem nikdy netočte kolem dokola! Jestli ještě nevyloučilo do krve hostitele všechny nemoci, co mělo, tak právě při kroucení to udělá.

Nemoci, kterými klíště může psa nakazit

Téměř 1/3 všech klíšťat přenáší nemoci, kterými se může nakazit i váš pes. Na co si dát pozor? 

Lymská borelióza

Mezi nejčastější a jednu z velmi zákeřných patří například lymská borelióza. Pokud se jí pes nakazí, jsou příznaky tak různorodé, že je často odhalena až příliš pozdě. Psi s lymskou boreliózou bývají unavenější, můžou mít zvýšenou teplotu, trpí na oteklé a bolestivé klouby. Někdy zvrací, zvětší se jim mízní uzliny, hubnou. Přítomnost bakterií této nemoci lze zjistit kultivací z krve. 

Pokud se léčba nasadí později, může pes už doživotně trpět na bolesti kloubů a problémy s pohybovým aparátem. Neriskujte a zajistěte vašemu psímu parťákovi spokojený a dlouhý život

Anaplazmóza

Dalším onemocněním, často přenášeným současně s boreliózou, je například anaplazmóza. Projevuje se podobně – zvracením, apatií, zvětšenou slezinou, hubnutím, ale ve většině případů se příznaky projeví až dlouho po nakažení.

Babezióza

Postupně se k nám dostává také babezióza, onemocnění způsobované prvoky, kteří napadají červené krvinky. Ani babezióza se neprojevuje nijak výrazně, nejčastěji ji zaznamenáte u psa jako chronický únavový syndrom, záněty žaludku nebo svalů. Může vést až k epilepsii. Pokud máte jakékoliv podezření na zhoršení zdravotního stavu vašeho psího parťáka, neprodleně vyhledejte veterináře. 

Více o nemocech přenášených klíšťaty si přečtěte v článku nejčastější nemoci přenášené klíšťaty.

Lidé a klíšťata zkrátka svádějí odvěký boj. Je potřeba se nevzdávat a hledat stále nové způsoby, jak na ty malé mršky vyzrát.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Paraziti u psa, psincový kašel a další hrozby podzimu
Zdravotní potíže

Paraziti u psa, psincový kašel a další hrozby podzimu

11.10.21 | Magdalena Bischofová

Klíšťata na podzim nahrazují další paraziti, proti kterým byste se měli bránit. Kde všude na podzim číhá na vašeho psa nebezpečí?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva