Výživa

Vejce pro psy: Výhody a tipy do jídelníčku

06.04.21 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Vejce jsou častou otázkou chovatelů: dávat nebo nedávat? Zjistěte, v jaké formě jsou nejlepší a jakým rizikům se vyhnout.

Sdílet



Vejce pro psy: Výhody a tipy do jídelníčku

Vejce jako součást psího jídelníčku

Vejce je nedocenitelným zdrojem bílkovin, proteinů, mastných kyselin a vitamínů. Je tedy významnou součástí psího jídelníčku. Má více kladů vejce vařené, nebo syrové? A co takové drcené skořápky z vajec?

Proč je vejce pro psy zdravé?

Vejce je bohaté například na vitamín A, D, E, B1, B12, biotin, železo, fosfor, draslík, vápník, zinek nebo selen. Ve výsledku je biologicky hodnotnější než třeba proteiny masa nebo mléka. Pomáhá zlepšit kvalitu kůže a srsti, doporučuje se podávat při podrážděném žaludku a je nejjednodušším zdrojem vápníku pro psy, kteří ho mají nedostatek.

Podávat psům syrové, nebo vařené vejce?

Syrová vejce

Mnoho majitelů servíruje svým psím parťákům syrové vejce i běžně ke granulovanému krmivu. BARFaři pak vejce do jídelníčku zařazují ještě častěji. Někteří ale tvrdí, že by se měl oddělovat bílek od žloutku a psovi podávat pouze žloutek, protože bílek obsahuje avidin, který znemožňuje trávit biotin a celkově je pro psy hůře stravitelný.

Jiní podávají psovi vejce vcelku, ať si s ním poradí. Syrový žloutek obsahuje kromě biotinu také velké množství esenciálních mastných kyselin a přispívá tak ke zdravé a lesklé srsti. Podávejte maximálně 3× týdně.

Vařená vejce

Vařením vejce ztratí mnoho ze svých výživových hodnot, zároveň se ale stává méně nebezpečným co se týče rizik bakteriálních onemocnění.

Vařená vejce můžete s klidem zkrmovat celá, avidin se z velké části z vajec vyvaří. Jsou stravitelnější a v bílku obsahují velké množství bílkovin. Můžete je podávat i jako pochoutku za odměnu.

Skořápky

Nedávné studie ukázaly, že skořápky sice obsahují obrovské množství tolik prospěšného vápníku, tělo jej ale neumí správně využít. Pro lepší využitelnost vápníku se doporučuje skořápky zakápnout citronovou šťávou

Drcené skořápky si můžete vyrobit i doma – nasušte skořápky vajec (ideálně domácích) v troubě a pak je rozemelte na prášek. Takto upravené skořápky můžete užívat vy (lžičku denně) i váš pes.

Když má pes problémy s ledvinami

Někteří psi trpí na kameny z kyseliny močové a potřebují omezit příjem purinů (solí kyseliny močové) ve stravě, tedy potřebují omezit příjem masa. Bílkoviny, kterých se tak tělu nedostává, lze mimo jiné účinně nahradit právě podáváním vajec.

Kdy vejce psovi nedávat?

Stejně jako na mnoho jiných potravin a potravinových složek, v ojedinělých případech může být pes na vejce alergický. Vždy pečlivě sledujte, jak na vejce reaguje, zda mu po něm není špatně, netrpí průjmy nebo zvýšenou svědivostí.

Není vejce jako vejce

Servírovat psovi můžete vejce slepičí, kachní, husí, křepelčí i třeba pštrosí. Vždy volte velikost úměrně podle velikosti psa. Čivava asi pštrosí vejce úplně neocení. V ideálním případě by mělo být z domácích chovů, aby nebylo nijak chemicky ošetřeno nebo čištěno (pokud podáváte syrové nebo i se skořápkou).

Vejce v granulích

Možná jste zaznamenali, že v některých granulích jsou ve složení vejce také uvedena. Přidávají se nejčastěji sušená celá nebo alespoň sušené namleté skořápky. 

Granulovaná vejce jsou lehce stravitelná a obohacují krmivo o důležité vitamíny a minerály. Najdete je například v granulích Belcando nebo Arden Grange.

Závěr: Pokud netrpí váš pes alergií, vejce mu jednoznačně prospějí

Vejce představuje ve stravě psa rozhodně významnou složku, která obohatí jeho jídelníček, postará se o lesklejší srst a spokojenější trávení vašich psích parťáků. Nezapomínejte na něj.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Čím krmit psa: Od granulí po barf?
Výživa

Čím krmit psa: Od granulí po barf?

25.04.19 | Magdalena Bischofová

Přemýšlíte, která strava je pro vašeho psa nejvhodnější? Poradíme, jaké máte možnosti a co je pro koho nejlepší.

Přečíst článek
Proč pes potřebuje lososový olej?
Výživa

Proč pes potřebuje lososový olej?

28.04.21 | Magdalena Bischofová

Možná jste o něm slyšeli, možná ho sami vašemu parťákovi podáváte. Děláte dobře? Kdy je lososový olej pro psy důležitý?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva