Výživa

Granule bez obilovin pro psy a kočky: Předražený trend, nebo cesta ke zdraví?

23.05.19 | Žaneta Kadelová | 0 komentářů


Potřebuje pes nebo kočka obiloviny ke zdravému životu? Jak poznat, jestli se jedná o kvalitní nebo nekvalitní obilniny? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Sdílet



Granule bez obilovin pro psy a kočky: Předražený trend, nebo cesta ke zdraví?

Granule bez obilovin pro psa nebo kočku: Jaké mají výhody?

Obiloviny ve stravě psa nebo kočky jsou jedním z nejvíce diskutovaných témat. Podle některých výrobců granulí jsou zcela neškodné a pro zvířata navíc i perfektním zdrojem sacharidů. To však nemusí být vždy pravda. Záleží na tom, o jaké obiloviny se jedná. Některé z kvalitních obilovin mohou být pro psa i kočku vhodné, naopak nekvalitní obiloviny mají negativní vliv na jejich organismus. Jak poznat ty správné obiloviny v granulích pro psy a kočky?

Potřebuje pes nebo kočka obiloviny ke zdravému životu?

V zásadě nepotřebuje. Škroby v nich obsažené neumí jejich organismus trávit, a tak obilninová složka v podstatě jen projde tělem. Kvalitní obiloviny ovšem obsahují také zdraví prospěšnou vlákninu, mnoho vitamínů a minerálů. Stravu s obilovinami je vhodné podávat, pouze pokud je váš parťák ve vyšší zátěži nebo hůř přibírá na ideální váhu. Podávejte ji jedině tehdy, jestliže ji dobře snáší. 

Proč jsou nekvalitní obiloviny škodlivé?

MVDr. Tereza Vojtěchová vybrala 6 základních důvodů, proč je lepší vyhnout se nejasnému složení krmiva s nekvalitními obilninami a nepodstupovat tak zbytečně riziko, že uškodí vašemu parťákovi:

  1. Nekvalitní obilniny obsahují kyselinu fytovou, která snižuje možnosti vstřebávání minerálů (fosfor, vápník, měď, zinek a podle některých zdrojů i železo). Nejvíce se jí vyskytuje v pšenici, hnědé a divoké rýži.
  2. Obilniny z USA a Číny obsahují často plísně a pesticidy – pokud můžete, vyhněte se psím a kočičím granulím z těchto dvou zemí, abyste svému parťákovi neublížili.
  3. Mají v sobě lektiny, které narušují hojení stěny střeva a mohou u citlivých psů nebo koček způsobit záněty.
  4. Obilniny ve velmi levných krmivech obsahují vyšší množství sacharidů a zvyšují hladinu inzulinu v krvi, čímž přispívají k pocitu hladu, nadváze vašeho zvířecího parťáka a vzniká riziko cukrovky. Pokud chcete, aby parťák zhubnul, volte raději granule bez obilovin (= grain free).
  5. Kukuřice je geneticky modifikovaná obilnina a používá se na ní vyšší množství pesticidů. Zároveň neobsahuje lepek, což je mezi obilovinami velkou výhodou. Proto než koupíte krmivo, které kukuřici obsahuje, ověřte si, odkud výrobce suroviny získává a jakou technologií je zpracovává.
  6. Nekvalitní pšenice je velmi špatnou volbou pro psy a kočky s citlivým trávením, protože obsahuje antinutriční látky s prozánětlivým aglutininem, FODMAP cukry (vyživují škodlivé střevní bakterie), spoustu kyseliny fytové bránící vstřebávání minerálů a také termostabilní lektiny, které nejdou zničit ani tepelnou úpravou.

3 nejvíce prospěšné obiloviny pro psy a kočky

Kvalitní obilniny, zejména rýže, oves a ječmen, jsou vhodné pro obří plemena psů nebo parťáky s velmi nízkou váhou a potížemi přibrat. Proč tomu tak je?

  • Bílá rýže je dobrý zdroj sacharidů a jedná se o téměř čistý škrob. Neobsahuje skoro žádné živiny, ale není na ní nic špatného. Rýže má také výhodu, že je odolná vůči plísním.
  • Oves má vyšší podíl tuků, bílkovin a vlákniny, takže podporuje lepší trávení. Účinně také pomáhá čistit zuby od plaku a při delším užívání i zubního kamene. V přirozené podobě je sice bez lepku, ale může jim být při pěstování či zpracovávání kontaminován. Obsahuje avenin, který v některých případech může působit problémy zvířecím parťákům přecitlivělým na lepek.
  • S ječmenem se setkáte jen ve kvalitních krmivech, a to vzhledem k jeho ceně. Jeho předností je výrazná vůně a navíc ho zvířata mnohem lépe snáší.

Jestli vám záleží na zdraví vašeho parťáka, kupujte jen krmivo s kvalitními obilovinami, jasným složením, nebo úplně bezobilné granule pro psy a kočky.

TIP: Váháte s výběrem krmiva? Nechte si od nás zdarma poradit krmivo na míru pro vašeho psa či kočku.

Kdy je lepší krmit granulemi bez obilovin (= grain free)?

Jsou hned 3 důvody, proč přejít na bezobilné granule:

  • Obiloviny a lepek patří mezi nejčastější alergeny v potravě psa i kočky, na které mohou být přecitlivělí. Podezření na potravinovou alergii poznáte například podle častých průjmů, nadměrného drbání nebo například vylizování. V tomto případě je důležité přejít na bezobilné krmivo a vyloučit tak alergeny ze stravy psa nebo kočky.
  • Pokud chcete, aby váš parťák shodil váhu a zbavil se obezity. V tomto případě je, kromě obilovin, velice důležité hlídat také obsah tuku v krmivu. Dietní krmivo by mělo obsahovat maximálně 8–10 % tuků. Dejte však pozor také na kvalitu dalších surovin, které krmivo obsahuje, ať je efekt co největší.
  • Pokud často zvrací nebo má průjmy, mnohdy to pomohou vyřešit bezobilné granule pro psy nebo kočky, čímž se váš parťák vyhne překyselení organismu. S touto obtíží se velmi často potýkají psi malých a mini plemen.

Má váš čtyřnohý přítel další potíže, jako například časté drbání, vyrážky nebo jiné projevy nadměrné citlivosti na potravu? Vyberte si z hypoalergenních krmiv bez obilovin pro psy a kočky. A pokud váháte, který druh krmiva bude ten nejvhodnější, ozvěte se našim výživovým specialistům, kteří vám s výběrem poradí.

Shrnutí: Jsou granule bez obilovin vhodné pro mého psa nebo kočku?

  • Při výběru granulí se zaměřte na to, jaké obiloviny se v nich nachází.
  • Vyhýbejte se nejasnému složení krmiva.
  • Nekvalitní obiloviny mají špatný vliv na zdraví vašeho psa či kočky.
  • Granule s obilovinami se hodí v případě, že je váš čtyřnohý parťák v zátěži nebo špatně přibírá na váze. Vždy vybírejte kvalitní druhy: bílá rýže, oves, ječmen či BIO kukuřice.
  • Je-li váš parťák citlivý na krmivo, často se drbe nebo má zažívací potíže, vybírejte hypoalergenní krmivo bez obilovin.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Čím krmit psa: Od granulí po barf?
Výživa

Čím krmit psa: Od granulí po barf?

25.04.19 | Magdalena Bischofová

Přemýšlíte, která strava je pro vašeho psa nejvhodnější? Poradíme, jaké máte možnosti a co je pro koho nejlepší.

Přečíst článek
Složení psích granulí a jak jej správně číst
Výživa

Složení psích granulí a jak jej správně číst

15.11.21 | Magdalena Bischofová

Etikety granulí pro psy mohou působit zmateně a je těžké se vyznat, co je nejlepší. Zjistěte, jak se zorientovat ve složení krmiv.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva