Výživa

Můj parťák nechce jíst - Nechutenství u psů: Jak zařídit, aby zase baštil?

27.04.23 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Bolest, zdravotní problémy, stres a psychické trable, to jsou nejčastější příčiny nechutenství u psů. Jak na něj? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.cz.

Sdílet



Můj parťák nechce jíst - Nechutenství u psů: Jak zařídit, aby zase baštil?

Nechutenství u psů: Jak zařídit, aby zase baštil?

S šedivými vlasy klečíte před svým psem a z celého srdce si přejete, aby patřil mezi ty žravé jedince, kteří snědí všechno. Váš parťák znechuceně pozoruje vaše pokusy o nákup těch pravých granulí, ztrácí se před očima a jediné, s čím si dá říct, je kousek šunky. 

Tohle rozhodně není situace, která vás napadne při pořizování vašeho mazlíčka. O to náročnější může být se s ní vyrovnat a najít způsob, jak svému parťákovi pomoci.

Proč pes nejí - 4 hlavní důvody

1 - Bolest a zdravotní problémy

Nevidíte je, ale jsou tam. Bakterie v psích ústech, které se mohou usadit až na srdci vašeho čtyřnohého přítele. Způsobují zubní kámen, zánět dásní a bolesti zubů. Ale váš parťák může přestat jíst z mnoha jiných důvodů, např. bolesti ucha nebo břicha. Pokud máte pocit, že neexistuje zjevná příčina jeho nechutenství, nechuť přetrvává a nejspíše ho něco bolí, vyhledejte  pomoc veterináře nejpozději po dvou dnech. 

Toho bude určitě zajímat, jestli pes nežere vůbec a jde tedy o úplnou anorexii, nebo jestli zbaští jen něco a jedná se o nechutenství. 

Psi také často odmítají potravu, pokud mají zažívací problémy, průjem nebo tendence na zvracení, horečku nebo jakýkoliv zánět v těle. Jestliže váš parťák přestane jíst zničehonic a opravdu krmivo odmítá, včetně pamlsků, neodkládejte návštěvu veterináře.

2 - Je prostě mlsný

Koupili jste svému psovi granule, ale on jen ohrne nosem. Tak zkusíte koupit jiné a jelikož je to váš miláček, tak nakupujete znovu a znovu, pořád dokola. Pokud sní z každé koupené receptury s chutí jen 1-3 misky, tak je to opravdu jen mlsný jazyk vašeho mazaného kamaráda, který ví, že s trochou hladovění dostane něco ještě chutnějšího.

Proto jsme ve spolupráci s našimi výživovými poradci sestavili degustační sady pro čtyřnohé parťáky, aby se vám i vašemu psovi prakticky a jednodušeji vybíralo. Více informací o degustačních sadách najdete na konci tohoto článku.

POZOR - rychlé střídání granulí rozhodně nijak neprospěje zažívacímu traktu vašeho mazlíčka. Takže pokud jste měli štěstí a pro svého chlupáče jste našli to pravé krmivo, buďte mu věrní a jednou za čas pořiďte něco pro zpestření.

3 - Velikost granulí je důležitější než si myslíte

Někdy psovi nemusí vyhovovat právě velikost granulí. Mohou být pro něj příliš velké a špatně se mu koušou. Malé mu naopak vypadávají z tlamy a zápas s jídlem ho nebaví, proto raději nežere vůbec. Obecně ale platí, že o trošku větší granule nejsou na škodu. Naší mazlíčci mají zuby od toho, aby aktivně kousali. Díky tomu mají méně zubního kamene a chrup se stává silnějším.

4 - Stres je zabijákem apetitu

Ano, i pes může prožívat situace, které jsou pro něho velice stresující. Například když ho dáte na hlídání do nového prostředí, nebo se u vás doma něco výrazně změní. Není výjimkou, že si naši parťáci můžou jídlo spojit s něčím bolestivým, ať už je to dlouhodobě nevhodnou stravou, potyčkami s jinými členy psí smečky nebo třeba pokud ho krmíte jako trénink se zavřením do kennelky. Jídlo se pro něj stane nepříjemnou součástí dne a začne jej odmítat. Jak tedy můžete vašeho miláčka podpořit, aby zase získal chuť k jídlu?

5 tipů, jak naučit parťáka opět jíst

  • Nevzdávejte to.  Jen když budete oba spolupracovat a všimnete si každé maličkosti, která by vám mohla pomoci, bude váš pes opět správně jíst.
  • Co je to nejdůležitější? Vybrat správné krmivo. Je jich spousta a člověk někdy prostě sáhne vedle. Proto je dobré poradit se s odborníkem, nevyhazovat zbytečně peníze za další granule a vybrat takové, které sedí potřebám vašeho psa.
  • Dodejte krmivu šmak. Jestli je váš pes prostě jen mlsoun, kápněte mu do krmení trochu lososového oleje, lžičku vývaru nebo třeba lžičku masové konzervy. Jeho večeře bude pro něj najednou neodolatelně voňavá a vy budete v jeho očích ten nejlepší šéfkuchař.
  • Nenechávejte mu nesnědené jídlo v misce celý den. Proč? Pes má jíst, kdy chcete vy, ne když chce on. Nebudete vědět, kdy přesně jídlo snědl a kdy s ním můžete jít ven. Pes s plným žaludkem rozhodně nesmí běhat nebo skákat. Může dojít k převrácení žaludku (torzi). Pokud mu necháte jídlo v misce celý den, může snadno docházet k obezitě a také vznikají potyčky s ostatními psy, pokud jich doma máte víc. Váš parťák bude rovněž permanentně sytý a bude se vám s ním špatně trénovat cokoliv. Nesnědl jídlo 10 minut od podání? Prostě mu ho vezměte a dejte až v další čas krmení.
  • Ovládejte své emoce. Všechny je totiž přenášíte na svého psího přítele. Pokud jídlo sní, pochvalte ho a klidně odměňte nějakým báječným pamlskem. Pokud ne, určitě mu nic nevyčítejte, nehubujte ho ani ho nelitujte.

Nebaští vám štěně? Nečekejte.

U dospělého psa můžete být trpělivý a počkat, až vyhladoví, aby přišel novému krmivu na chuť a začal zase žrát. U štěňat to ale určitě neriskujte. Psí mimino je ve vývoji a pravidelný přísun krmiva je pro něj nezbytný. Hladovění u něj může způsobit zdravotní potíže v dospělosti. 

Udělejte mu z krmiva opravdovou lahůdku. Pokud jste si jisti, že své štěně krmíte opravdu kvalitními granulemi, stačí přidat lžičku konzervy pro štěňata smíchanou s vodou. Vznikne kašička, kterou přidejte do granulí. Postupně dávejte štěněti menší porci kašičky z konzervy a vody, až skončíte jen u navlhčování granulí pro štěňata.

Po snězení štěně pochvalte nebo odměňte dobrotou. Pokud ovšem vaše psí mimino plnou misku nesnědlo, určitě ho nekárejte ani mu nic nevysvětlujte. Nerozumí vám.

Tip navíc: Jídlo je zábava. Můžete u psa podpořit chuť k jídlu ukrytím granulí do nějaké interaktivní hračky nebo podáním krmné dávky odměnou při tréninku.

Nevíte si rady s výběrem krmiva a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoliv na naši zákaznické lince a nebo objednejte jednu z našich degustačních sad a nechte vašeho parťáka, ať si vybere krmivo sám.

Co je degustační sada?

Degustační sada je 5 x 400g psích nebo 5 x 200g kočičích granulí. Degustačních sad nabízíme několik druhů zaměřených na různé typy psích nebo kočičích strávníků. 

Je to produkt, kterým se snažíme co nejvíce vyjít vstříc zákazníkům, jejichž chlupáči potřebují krmivo nejdříve ochutnat a otestovat. Zároveň je to produkt, který sice na začátku zaplatíte, ale na konci cenu získáte zpět, protože uvnitř najdete poukaz v ceně 399,- (psí) nebo 259,- (kočičí), který můžete uplatnit při dalším nákupu.

Poukaz se vztahuje pouze na krmiva, která jsou obsažena ve vámi vybrané degustační sadě a je uplatnitelný jen na největší balení daného druhu krmiva v naší nabídce.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva