Poradna

Co dělat, když se pes nebo kočka drbe?

09.07.22 | 0 komentářů


Váš čtyřnohý parťák se drbe, kouše a škrábe, až nemůže popadnout dech? Jediné, co ho zajímá, je podrbat? Zjistěte, co s tím.

Sdílet



Co dělat, když se pes nebo kočka drbe?

Můj pes nebo kočka se drbe: Jak vyřešit potíže se srstí a kůží jednou provždy?

Setkal se s tím asi každý. Občas přijdou období, kdy se pes nebo kočka začnou drbat a olizovat, ať už zlehka nebo zuřivě, dokud se nezadýchají. Tráví tím stále víc a víc času a vaši pozornost vyžadují jen proto, abyste je podrbali. Co s tím?

Kdy už je to problém:

  • Máte doma psa či kočku, kterým nadměrně vypadává srst?
  • Je kůže vašeho parťáka dlouhodobě suchá a objevují se na ní lupy?
  • Je jeho kůže naopak příliš mastná? 
  • Objevuje se zarudnutí, vyrážka či nadměrné svědění kůže?

Pokud jste odpověděli ANO na alespoň jednu z položených otázek, trápí vašeho parťáka zřejmě onemocnění kůže. Nejčastějšími projevy bývají vypadávání srsti, lámavá srst bez lesku, změna barvy srsti (její reznutí či zesvětlení) a svědění kůže či vyrážka, vedoucí až ke krvavým strupům. Může jít o parazita, nevyváženou stravu nebo alergii.

Nadměrné línání značí první potíže

Psi, kteří žijí v bytě nebo v domě, ztrácejí svou srst celoročně a 2× do roka línají ve větším množství. U samců se to obvykle řídí ročním obdobím, u fenek rozhoduje hladina hormonů. Ztráta srsti se u nich pojí s hormonálním cyklem, a proto zhruba do 4 až 5 měsíců po hárání kompletně obmění srst. V tomto případě postačí přidat doplňky stravy na podporu růstu srsti a pravidelně kočku i psa vyčesávat, aby mohla narůst srst nová. Pouze v okamžiku, kdy váš parťák pelichá výrazně i mimo období línání, zbystřete

Jak rozpoznat alergii u psa či kočky

Špatně zvolené nebo nekvalitní krmivo je obvyklou příčinou nejrůznějších alergií, které se u psů a koček mohou objevit. Častým alergenem je hlavně kuřecí maso, běžný zdroj proteinů v krmivech. Roli však hraje také kvalita masa – zatímco odpadní maso a nekvalitní moučka působí potíže, kvalitní maso i moučku z něj vyrobenou zvířata snáší většinou dobře. 

Mezi další potenciální alergeny se řadí také jehněčí maso, pšenice, kukuřice, sója, či kravské mléko. Tyto alergeny mohou způsobit: 

  • vyrážku spojenou s nadměrným drbáním
  • zarudnutí kůže
  • okusování a olizování různých částí těla (nejčastěji tlapek)

Jakmile se příznaky objeví, je důležité pátrat po jejich původci. Zvolit můžete krevní testy, které provede veterinář. Jsou ale poměrně drahé a původce alergií neurčí vždy zcela přesně.

Eliminační dieta pro určení alergenu

Mnohem lepším řešením je eliminační dieta, při které postupně vyřazujete ze stravy možné alergeny a sledujete reakce psa nebo kočky. Každý alergen je třeba vyřadit na 6 až 8 týdnů, aby se projevil efekt. Dojde-li ke zlepšení stavu, podařilo se vám pravděpodobně najít problematickou složku, kterou už do stravy svého parťáka nezařazujte. Naopak sáhněte po kvalitním krmivu nebo se poraďte s veterinářem. 

Zvolit můžete i jednoproteinovou dietu (dnes je v oblibě třeba hmyzí protein, na který alergie nebývají), kterou podáváte psovi 6 až 8 týdnů do vymizení příznaků a poté začnete postupně přidávat další druhy proteinů. Lépe tak určíte, ve kterém okamžiku se příznaky alergie znovu objeví a co je tedy příčinou.

Pokud ale dieta u vašeho čtyřnohého parťáka nezabírá, proberte to raději s veterinářem. Může se jednat o autoimunitní nebo endokrinní onemocnění, které není dobré podcenit.

Čím krmit parťáka s citlivou kůží nebo špatnou srstí

U psů či koček s citlivým zažíváním, problematickou kůží a špatnou srstí je nejlepší krmivo s jednoduchým složením, tzv. hypoalergenní krmivo. Obvykle v něm najdete jediný zdroj živočišných bílkovin, zejména hovězí, králičí nebo kachní maso. Vyhýbá se také problematickým obilným složkám. Přílohu v nich často tvoří lehce stravitelné suroviny, jakými jsou vedle zeleniny například amarant či sladké brambory. 

TIP: Nevíte, jaké krmivo pro svého čtyřnohého přítele zvolit? Naši výživoví poradci vám pomohou vybrat to pravé z našeho sortimentu.

TIP: Chcete správně pečovat o srst psa? Mrkněte se také na náš článek o tom, Jak správně koupat a kartáčovat svého psa, aby se na to příště těšil.

Pozor na parazity

Další možností, proč se váš pes nebo kočka drbe, mohou být také paraziti. Nepříjemnými vetřelci jsou zákožka svrabová, která způsobuje svrab zejména na ušních boltcích, ve slabinách a kolem nosu nebo strupovka ušní, která je původcem ušního svrabu. Další hrozbou je například trudník. Ten se zavrtává pod kůži a způsobuje demodikózu, při níž vypadává srst, ale nedochází ke svědění. Jako pochodující lupy se jeví dravčík, který způsobuje velmi svědivé problémy. 

Pokud máte podezření na jakéhokoliv z těchto parazitů, neprodleně vyhledejte veterináře, aby vám poradil, jak se škůdců zbavit nejen ze zvířete, ale i z prostředí, ve kterém žije.

Prevencí proti zákeřným kožním parazitům mohou být antiparazitika na kůži nebo obojky. Pozor! Nikdy neaplikujte kočkám psí antiparazitika, obsahují permethrin, který je pro kočky toxický!

Blechy

Každý chovatel už se s blechami někdy setkal. Jsou přizpůsobivé, odolné a těžko se vyhání z prostředí, ve kterém přežívají jejich vajíčka, i když z parťáka jste je už dávno dostali. Jsou nepříjemným parazitem, který se šíří ve všech ročních obdobích a rád se přiživuje i na lidské krvi. Pokud najdete v srsti svého psa nebo kočky drobné černé tečky (nejčastěji na břiše a slabinách vypadající jako zrníčka máku, pravděpodobně máte co dočinění s blechami. 

Nejúčinnější je poradit se o protiútoku s veterinářem, který pomůže určit nejlepší antiparazitikum pro vašeho parťáka i postup pro zničení bleší kolonie z domácího prostředí. Nepříjemným důsledkem napadení blechami je stále častější alergie na bleší kousnutí, která se projevuje úporným drbáním celého těla už po prvním bleším kousnutí. 

Endokrinní onemocnění

Možným původcem svědivých problémů je často některé endokrinní onemocnění. Cushingův syndrom (nadměrná tvorba kortizolu), nebo problémy se štítnou žlázou, kdy se nedostatek hormonu tyroxinu projevuje mimo jiné vypadáváním srsti. 

Plísně

Nenápadně se tváří taky onemocnění plísněmi, dermatofytóza. Ty se šíří buď přímým kontaktem s nakaženým nebo třeba i přenašečem, jako jsou blechy. Často s plísněmi pes nebo kočka bez obtíží žijí a teprve stres nebo nevhodné podmínky vyvolají propuknutí nemoci. V první fázi se zvíře začne drbat a následně mu začne vypadávat srst a objevují se na kůži žluté krusty, podobné seborey u lidí (kočky se většinou nedrbou, ale vypadává jim srst). 

Vždy se obraťte na veterináře, který určí správnou léčbu (léky, koupele). Pozor! Riziko nákazy vzniká i u lidí, proto je dobré navštívit v takovém případě dermatologa. Proti některým plísňovým onemocněním lze psa i kočku rovněž očkovat. Protože se onemocnění rádo vrací, je lepší očkování každý rok opakovat. 

Když přijdou lupy

Někdy se ke svědění a škrábání přidají také lupy. Ty způsobuje nadměrná produkce mazových žláz, kvůli kterým se pokožka začne drolit a odlupovat. Kůže vypadá suchá až zanícená. Nejčastější příčinou je nevyvážená strava. Ta by měla obsahovat 30 % kvalitních bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, které si psi a kočky neumí sami syntetizovat a vitamín A, jenž se postará o správnou funkci mazových žláz. Dalšími příčinami je příliš teplé prostředí, kde se pokožka vysušuje, nebo parazité, jako již zmíněný dravčík nebo vši. Svépomocí můžete zkusit:

  • upravit teplotu prostředí, kde čtyřnohý parťák žije
  • zařadit do jídelníčku kvalitní a plnohodnotné krmivo
  • přidat do krmení rybí tuk nebo tresčí játra

Psa můžete také zkusit vykoupat ve speciálním psím šamponu. Pokud ale nic z toho nezabere, může jít o parazity nebo infekční onemocnění kůže a je lepší poradit se s veterinářem.

Anální žlázky nejsou jen problém samců

Olizování, okusování, škrábání a vypadávání srsti u kořene ocasu a na hřbetě mohou způsobovat také ucpané anální žlázky. Ty má každý pes i kočka po stranách řitního otvoru, ať jde o samce nebo samici. Obvykle se vyprazdňují s odcházející stolicí, ale někdy se sekretem plní rychleji a mohou se ucpávat. 

Průvodním jevem ucpaných análních žlázek je tzv. sáňkování zadkem po podlaze. V takovém případě neotálejte s návštěvou veterináře. Ten žlázky vymačká popřípadě doporučí další léčbu.

Shrnutí:

  • Kožní problémy nejčastěji způsobuje nevhodné krmivo nebo krmivo, na které má váš parťák alergii.
  • Pozor si dejte také na parazity, kteří jsou příčinou svědění, vypadávání srsti nebo výskytu lupů.
  • Častým problémem u psů i koček, způsobujícím svědění na hřbetě, mohou být i ucpané anální žlázky.
  • Ideální je poradit se s veterinářem a provést komplexní vyšetření, abyste včas předešli vážnějším problémům.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Potravinová alergie u psů: jak ji poznat a vypořádat se s ní?
Výživa

Potravinová alergie u psů: jak ji poznat a vypořádat se s ní?

20.07.22

Odhaduje se, že potravinová alergie nebo intolerance na některou ze složek krmiva dnes trápí až 30 % psí populace. Není i váš pes alergický na granule? Jak to poznat a co proti tomu dělat?

Přečíst článek
Jak správně koupat a kartáčovat psa
Poradna

Jak správně koupat a kartáčovat psa

20.07.22

Správná péče o psí srst zajistí krásný vzhled a zvýší celkovou spokojenost vašeho parťáka. Jak na to, aby se na koupání těšil? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva