Poradna

Dovolená se psem: Co potřebujete do zahraničí?

19.07.22 | Magdalena Bischofová | 0 komentářů


Chystáte se se psem na dovolenou do zahraničí? Zjistili jsme pro vás, jaké doklady nebo očkování potřebujete a co vás kde v zahraničí čeká.

Sdílet



Dovolená se psem: Co potřebujete do zahraničí?

Se psem do zahraničí – co je kde potřeba?

Jste se svým psím parťákem natolik sehraní, že si dovolenou neumíte představit bez něj? Nebo ho nemáte komu svěřit, a tak jede na dovolenou s vámi? Pozor si dejte na zákony a povolení v zahraničních státech, aby vám psa neposlali na hranicích do karantény nebo rovnou nezabavili. Prozkoumali jsme nejnavštěvovanější země a sepsali pro vás, co potřebujete a na co si dát pozor. 

Povinné doklady

Ve všech zemích EU musí mít pes platný evropský pas a platné očkování proti vzteklině Pozor! Ve spoustě zemí stále trvají na každoročním přeočkování a se vzteklinou naočkovanou na 3 roky vás přes hranice nepustí. Očkování nesmí být přitom “mladší” 3 týdnů. 

Věděli jste, že…? V pase musí být čipování psa označeno dřívějším datem než očkování, jinak je očkování neplatné!

Pes musí mít dále čip a do zemí, kde se nevyskytuje echinokok (Finsko, Irsko, Malta, Norsko), musí být proti němu odčervený, abyste tam vetřelce omylem nezavlekli, a to ne déle než 30 dní před odjezdem do této země. Stejně tak nesmí za hranice cestovat pes mladší 3 měsíců. 

Jestli máte početnější smečku, pro cestování s více než 5 zvířaty musíte doložit potvrzení, že cestujete z důvodu soutěže, výstavy nebo sportovní akce a že jsou zvířata starší 6 měsíců. Jinak musíte splnit podmínky pro komerční dovoz a obchodování s těmito zvířaty. 

Pojedete autem?

V některých zemích EU je nutné mít psa v přepravním boxu. Většinou ale kladou důraz hlavně na bezpečnou přepravu pro případ nehody, stačí tedy připoutat psa za postroj speciálním nástavcem do klasického bezpečnostního pásu. Při přepravě více psů jsou ale přepravní boxy povinné

Kromě přepravního boxu nezapomeňte na zbylé základní vybavení na dovolenou se psem: lékárničku, misky, deku nebo pelíšek a oblíbenou hračku. Z krmiva se nejlépe na cesty hodí kvalitní granule pro psy. Vozte je ideálně v uzavíratelných dózách určených přímo na granule. Nerozsypou se vám a zůstanou stejně voňavé a křupavé, jako když rozbalíte nový pytel.
 

Letadlo nebo trajekt?

Populárním prostředkem přepravy pro čtyřnohé parťáky je letadlo, i když většina nízkonákladových společností psy nepřepravuje. Ne každý pes to ale snáší dobře, a pokud nejde o asistenčního psa, nesmí být na palubě, ale ve speciálním prostoru pro psy v přepravce. Ta musí splňovat certifikát IATA – Mezinárodní certifikaci pro leteckou dopravu, pes by se v ní měl volně otočit, posadit, lehnout si.

Jen několik málo leteckých společností nabízí možnost mít menšího psa s sebou na palubě v tašce, počet psů na letadlo je ale omezený a až 24 hodin před odletem kapitán letu potvrzuje, jestli bude pes skutečně přepraven. Do poslední chvíle tedy nevíte, jestli si váš Alík má také sbalit kufry. 

Letenku nakupujte raději telefonicky, některé online rezervační systémy neumí zarezervovat letenku pro zvíře. Cena letenky pro psa se pohybuje obvykle kolem 3 000 Kč, finální částku se ale dozvíte až před odletem při odbavování a zvážení. Personálu na palubě raději oznamte, že máte v zavazadlovém prostoru živé zvíře, aby i tam byla hlídaná teplota a tlak.

Nezapomeňte! Nacvičte se svým parťákem dostatečně předem klid v situacích, jaké mohou nastat v letadle. Pokud letíte někam dále, zvolte raději delší přestup a kupte 2 letenky, ať máte možnost při přestupu psa zkontrolovat, vyvenčit a pak jej zase odbavit na další let. 

Zkuste zvolit pro cestování třeba trajekt. Poslední dobou stále více přepravních společností nabízí cestování trajektem s možností mít psa u sebe v kajutě a ne v odděleném, speciálním prostoru, jako to bylo doposud. Mrkněte na podmínky jednotlivých přepravních společností, s nimiž případně budete chtít cestovat trajektem.

Dog friendly země po Evropě

Jistotu pohodového cestování se psem nabízí několik evropských zemí. Itálie, Polsko, Francie, Řecko – to jsou destinace, kde se psem můžete do restaurací, MHD, i na některé historické památky. 

V Řecku jsou vstřícní i na ostrovech. Hlídejte si pouze pláže, na které mají psi přístup, hlavně v Itálii si potrpí na to, abyste s parťákem chodili jen na vyhrazená místa k moři. Uvolněnou psí zábavu v Itálii nabízí například pláž Cecina, Lido di Spina, Caorle, Lago di Garda nebo Lido di Volano – psi mohou volně běhat do moře a vzájemně si hrát. 

Ale nezapomínejte, že mořská voda zanechává stopy soli v kožichu i v žaludku. Po koupeli psa vždy osprchujte sladkou vodou a mějte při ruce živočišné uhlí nebo jiný prostředek první pomoci při průjmu po napití slané vody. 

Ve kterých zemích jsou na psy přísnější?

Ne všude ale vnímají psy jako nejlepší parťáky. Někde na ně nahlížejí pouze jako na pracovní nástroj, který si víc pozornosti nezaslouží. Například v Srbsku nebo Bosně a Hercegovině. V Srbsku i v Bosně je rovněž potřeba mít sérologické vyšetření proti vzteklině. Pozor! Toto vyšetření musíte mít i pokud se vracíte ze třetích zemí mimo EU zpět do EU.

Hlídejte si, ať máte psa vždy na vodítku a zbytečně nedrážděte státní orgány. Při cestě přes Černou horu budete potřebovat také potvrzení od veterináře o zdravotním stavu zvířete a odčervení, které není starší 24 hodin! Ve Finsku je dokonce na většině veřejných míst povinný náhubek.  

Pokud na internetu narazíte na informaci, že do Bulharska vás pustí jen s veterinárním potvrzením, nepanikařte. Tato informace už je dávno zastaralá a vystačí vám klasický pas a čip

Pozor na toulavé psy

Při cestování po Evropě si dejte pozor taky na smečky toulavých psů. Aktuální problém je to hlavně v Řecku, Bulharsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku, ale třeba také Makedonii

Všude tady mají velká pastevecká plemena hlavně jako hlídače stád, kteří volně putují krajinou a i když třeba nepatří mezi “toulavé smečky”, není většinou nijak příjemné se s nimi potkat. 

Island a Velká Británie

S Islandem to není vůbec jednoduché. Na Island můžete se psem minimálně 7 měsíců starým a pouze přes mezinárodní letiště, kde je povolen vstup psům jen 3 dny v měsíci! Přílet je tedy dobré důkladně naplánovat. 

  1. Pokud jste před příjezdem vyplnili online formulář, pes je očkovaný ne déle než rok a vy prokážete, že jste jeho majitel, můžete přiletět.
  2. Pak musí pes projít karanténou (zpravidla 4týdenní), kde veškeré náklady na jeho ubytování a vyšetření hradíte vy.

Kvůli zdlouhavé karanténě se obvykle nevyplatí se psem na Island jezdit. Velká Británie, i když už není součástí EU požaduje čip, platné očkování proti vzteklině, odčervení nejdéle 5 dní před příjezdem a potvrzení od veterináře o zdravotní způsobilosti. 

Ostrovní země

A jak je to s jinými ostrovními zeměmi jako třeba Madeira, Sicílie nebo Korsika? Korsika i Sicílie jsou velmi dog friendly a nepotřebujete nic speciálního pro vstup do těchto zemí. 

Vybírejte pouze pečlivě datum, kdy se sem vydáte, protože v létě je tu horko i na místní obyvatele, dokonce i neutahatelné border kolie se mohou tvářit vyčerpaně a možná bude lepší pořídit parťákovi botičky, aby si nepálil tlapky.

Dál než do Evropy

Populární destinací je Kanada. Pokud vám nevadí, že psi v Kanadě nesmějí téměř nikde do restaurací ani MHD, neustále musí být na vodítku a dokonce i parky k jejich venčení jsou přísně určené, kam smějí a kam ne, zvažte také skutečnost, že let do Kanady je s přestupy poměrně dlouhý.

Pes musí mít před příletem povinné očkování s dokumentací v anglickém nebo francouzském jazyce. A pozor! Většinou se nedovoluje do Kanady dovážet vlastní krmivo, tedy budete muset letět bez krmiva a koupit ho až tam. 

A co třeba Rusko? Tam potřebujete navíc potvrzení od veterináře o zdravotním stavu parťáka a zdravotní certifikát potvrzený Státní veterinární správou.

Nejčastěji zakázané rasy

Pořád zůstávají země, kde jsou odmítaví vůči některým plemenům a snaží se jejich vstup do země regulovat. Nejvíce neoblíbená jsou bull plemena, akita inu, argentinská doga, molossoidní plemena (jako je cane corso, bandog nebo brazilská fila), v Norsku a Finsku nechtějí vlky a jejich křížence, tedy ani ČSV. 

Bull plemena bez PP například nedovolují ve Francii, Chorvatsku a Německu. Máte-li bull plemeno s PP, smíte přes hranice, ale pes musí být neustále na vodítku a s náhubkem. Pokud nedoložíte PP, mohou vám psa zabavit do karantény nebo dokonce v krajním případě nařídit jeho uspání. A třeba do Belgie nesmíte s rotvajlerem.

Pozor na srdeční červy

Obávanou hrozbou zejména při cestě do středomoří je srdeční červ, způsobující tzv. dirofilariózu. Tento červ žije v blízkosti srdce nebo přímo v něm a přenáší se komářím bodnutím. Onemocnění způsobuje u psa apatii, hubnutí, kašel a obtížné dýchání. Na napadení nakonec většina psů umírá

Nejrozšířenější je tento parazit právě v oblasti Středomoří, USA a také v Kanadě. Jako prevence, na kterou byste neměli zapomínat, vám postačí tzv spot-on k nakapání na kůži (Advocate nebo Stronghold), aplikovaný před odjezdem a znovu po příjezdu z dovolené – pokud jste v zahraničí déle, třeba několik měsíců, podejte přípravek i během pobytu. Důležitá je aplikace hlavně po návratu, protože při koupání v moři se často spot-on vymyje. Vždy se ujistěte na dané ambasádě, než do země vyjedete.

Chcete-li mít jistotu, že před cestou se svým psem nic nezanedbáte, informujte se nejlépe na velvyslanectví dané země, co vše musí pes splňovat, aby mohl jet s vámi a navštivte v dostatečném předstihu vašeho veterináře. A pak už si jen užívejte společné chvíle na cestách.

Shrnutí: Pečlivě nastudujte čím a kam cestujete a co v tom případě váš parťák potřebuje.

  • V rámci EU potřebujete především evropský pas, čip a platné očkování.
  • Některé země vyžadují také potvrzení od veterináře o zdravotním stavu psa, ošetření před echinokoky a další doklady.
  • Pečlivě naplánujte čím budete cestovat, letecké společnosti i přeprava trajekty mají svá specifika.
  • Dbejte také na prevenci, ať si z cest nepřivezete třeba srdeční červy.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Pes a koupání v přírodě: Poradíme vám, jak v létě bezpečně ochladit vašeho psa.
Poradna

Pes a koupání v přírodě: Poradíme vám, jak v létě bezpečně ochladit vašeho psa.

08.07.21 | Magdalena Bischofová

Sluníčko konečně hřeje a tak jistě vyrazíte se svým psem k vodě. Jaké tam číhají nástrahy a na co si dát pozor?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva