Výživa

Potravinová alergie u psů: jak ji poznat a vypořádat se s ní?

20.07.22 | 0 komentářů


Odhaduje se, že potravinová alergie nebo intolerance na některou ze složek krmiva dnes trápí až 30 % psí populace. Není i váš pes alergický na granule? Jak to poznat a co proti tomu dělat?

Sdílet



Potravinová alergie u psů: jak ji poznat a vypořádat se s ní?

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí?

Alergie je reakce organismu na něco, co vadí imunitnímu systému, kdežto intolerance znamená poruchu metabolismu, tedy, že si tělo nedovede s látkou poradit tak, jak by mělo (většinou pro nedostatek trávicích enzymů).

Intolerance bývá méně nápadná a nemusí trvat u vašeho psa po celý život – po dlouhodobém vynechání nestravitelné potraviny se střevo zharmonizuje a většinou je po čase možné se k dané potravině zase vrátit. U alergie bohužel hovoříme o celoživotním problému. Obojí znepříjemňuje vašemu čtyřnohému parťákovi život a je potřeba to řešit. 

Pes alergik to nemá vůbec jednoduché
Pes alergik to nemá vůbec jednoduché

Jaké jsou příznaky potravinové alergie u psů?

Možná vašemu psovi nesedí granule nebo pamlsky, které jste mu koupili a má na ně alergii. Níže jsou vypsané hlavní příznaky, podle kterých to poznáte:

1. Zčervenání kůže a nadměrné drbání

 Mezi primární příznaky psí alergie patří nesezónní dermatitida. Projevuje se svěděním, zčervenáním kůže, kopřivkou nebo drobnými pupínky. Ty jsou nejvíce patrné na spodní straně břicha a ve slabinách, typicky na ně trpí zejména bull plemena. Na tyto projevy pes reaguje intenzivním škrábáním. 

Pokud se váš parťák začne nadměrně drbat, je možné, že jste se právě setkali s potravinovou alergií (pokud jste si jistí, že nejde o parazity, třeba blechy).

2. Vykusování srsti a tlapek

Jestliže si váš pes okusuje tlapky nebo srst na různých částech svého těla, jde s velkou pravděpodobností o projev potravinové alergie. Často to začíná nevinným, vytrvalým olizováním oblastí mezi prsty na tlapkách, které jsou pak zarudlé a olysalé. Touto cestou se snaží zbavit nepříjemného svědění a podráždění kůže, které u něj alergie vyvolává.

Okusuje si váš pes srst nebo tlapky?
Okusuje si váš pes srst nebo tlapky?

3. Zhoršení kvality srsti nebo její vypadávání

Ve chvíli, kdy se vašemu parťákovi zhorší srst a začne nadměrně línat i mimo sezónu línání, je s ním patrně něco v nepořádku. Ne vždy musí jít o projev potravinové alergie – možná psovi chybí vitamíny, anebo mu úplně nesedí podávané krmivo. 

Zkuste do stravy zařadit doplňky stravy na podporu srsti. Výborné jsou nejrůznější oleje v čele s rybím či lososovým, případně lněný olej pro psy, kteří nesnáší rybí bílkovinu. Zvolit můžete i speciální vitamínové doplňky

Ze stravy vašeho parťáka je v takovém případě dobré vyřadit možné alergeny – zejména obiloviny či kuřecí maso, a to až po dobu 8 týdnů. Pokud se mu uleví, máte vyhráno. Pokud však problémy přetrvávají a srst stále vypadává (nejčastěji na zadní ploše stehen), doporučujeme stravu upravit výrazněji a ideálně stav konzultovat s odborníkem

4. Zčervenání uší nebo zánět očí

Mezi příznaky alergie může patřit také opakující se zánět uší nebo očí. Jejich projevem bývá v případě uší svědění a zčervenání, u očí dochází ke zčervenání bělma, které může provázet i výtok. 

Tyto zánětlivé problémy majitelé často řeší izolovaně – návštěvou zvěrolékaře a aplikováním antibiotických léčiv či kortikoidů a nespojí si jejich původ s možnou alergickou reakcí. Aby nedocházelo k opakovanému rozvoji zánětu, je vhodné pátrat i po možném alergenu a odstranit ho z jídelníčku.

Mezi příznaky alergie může patřit také zánět očí
Mezi příznaky alergie může patřit také zánět očí

Velkým pomocníkem bývá v tomto případě také přírodní tinktura z lichořeřišnice, kterou můžete přidávat do krmiva. Velice efektivně pomáhá bojovat jak se záněty, tak i se souvisejícími stafylokoky v uších. Nezatěžuje přitom organismus.

5. Ztráta váhy

Hubnutí, letargie a zpomalení růstu vašeho psa může být rovněž projevem potravinové alergie. Často se však může jednat také o poruchu funkce štítné žlázy.

6. Zvracení, nadýmání nebo průjem

Méně častým příznakem potravinové alergie bývá zvracení žlutých hlenů, nadýmání a průjem či řidší stolice. Ta bývá obalena hlenem, u těžších případů alergické reakce v ní najdete i stopy krve. Hlen a krev ale mohou být i příznaky mnoha jiných neduhů – od problémů s análními žlázkami, přes trávicí obtíže po přítomnost parazitů ve střevech. Raději proto tento stav vždy co nejrychleji konzultujte s veterinářem. 

Co dělat, pokud má váš pes potravinovou alergii?

V první řadě odstraňte nejčastější alergeny ze stravy na dobu alespoň 8 týdnů. Poté se chovatelé zpravidla uchylují k monoproteinovým granulím , aby se organismus uklidnil a pak postupně přidávají další druhy masa a sledují, kdy se reakce projeví. Důležité je hlídat i složení pamlsků!

Hlídejte také složení pamlsků! U těžkých případů alergie lékař nasadí kortikoidy. 
 

1. Najděte alergen

 Mezi nejčastější alergeny patří lepek (obiloviny), sója, kravské mléko, kukuřice či kuřecí maso. V poslední době se stále častěji vyskytuje také alergie na jehněčí maso. Možností je rovněž zkusit u veterináře krevní testy, které jsou ale nákladnější a neurčí alergen vždy na 100%.

2. Vyřešte problém

Ideálním řešením je vašemu psímu alergikovi pořídit  hypoalergenní krmivo, které veškeré alergeny zcela eliminuje  a zároveň nabídne nejvhodnější variantu krmiva pro vašeho citlivějšího parťáka. Z naší nabídky doporučujeme zejména řadu hypoalergenních krmiv Best Breeder či Belcando MasterCraft. Neobsahují žádné obiloviny a jejich základ tvoří pouze kvalitní čerstvé maso.  O dalších výhodách bezobilných granulí si přečtete v našem článku.

Pokud s výběrem krmiva potřebujete pomoci, jsme tu pro vás a vašemu psovi pomůžeme najít to nejlepší krmivo na míru

Služba Krmivo na míru

Shrnutí: Jak na potravinovou alergii u psa

  • Nejčastějším projevem potravinové alergie je drbání a svědění.
  • Při podezření na potravinovou alergii zkuste monoproteinové krmivo pro uklidnění organismu a následně zvolte hypoalergenní krmivo.
  • Na projevy alergie mohou ukazovat také opakující se záněty uší a očí a špatná kvalita srsti.
  • Poraďte se ale raději vždy se svým veterinářem.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Co dělat, když se pes nebo kočka drbe?
Poradna

Co dělat, když se pes nebo kočka drbe?

09.07.22

Váš čtyřnohý parťák se drbe, kouše a škrábe, až nemůže popadnout dech? Jediné, co ho zajímá, je podrbat? Zjistěte, co s tím.

Přečíst článek
Krmivo Belcando bez obilovin – německá kvalita pro vaše psy
Blog

Krmivo Belcando bez obilovin – německá kvalita pro vaše psy

28.11.21 | Magdalena Bischofová

Granule pro psy Belcando chutnají malým i velkým parťákům. Kvalitní ingredience zaručují to nejlepší pro zdraví vašeho psa.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva