Poradna

8 tipů na spokojený a zdravý psí život

28.07.22 | 0 komentářů


Chcete, aby se váš pes měl co nejlépe a dožil se vysokého věku? Zjistěte, jak na to.

Sdílet



8 tipů na spokojený a zdravý psí život

8 tipů na spokojený a zdravý život pro vašeho psa

Každý pes je sice originál, ale existuje pár triků, které pomůžou k dlouhému a spokojenému životu bez rozdílu všem. Určitě byste rádi, aby s vámi váš pes žil co nejdéle a aby prožil šťastný život. Jak na to?

Kvalitní strava

Základem je samozřejmě plnohodnotná a kvalitní strava. Nejen láska prochází žaludkem, ale v trávicím traktu sídlí také imunita a dobrá kondice vašeho čtyřnohého parťáka. I vaše zdraví by brzy začalo značně pokulhávat, kdybyste se krmili jen fastfoodovou stravou s colou.

Ať už se rozhodnete psa krmit granulemi, barfem nebo čímkoliv jiným, nastudujte si pečlivě, co váš parťák potřebuje a co je přesně obsaženo ve vámi vybraném krmivu. Strava s dostatkem vitamínů, vyváženými minerály, a správným energetickým poměrem se postará o zdravou kondici, fungující metabolismus a chuť do života.

Důsledná péče o zuby

Nutností je, aby měl tu kvalitní stravu parťák čím rozkousat. Když se objeví u psa zápach z tlamy, znamená to pokročilý problém, který žvýkací pamlsek nevyřeší. Vsaďte na prevenci a udržujte chrup svého parťáka v dobrém stavu po celý jeho život. 

  1. Prvním krokem je správný výběr stravy, která pomáhá obrušovat zubní kámen. Například s pomocí dentálních pamlsků, žvýkacích hraček nebo vhodných kostí. Pomoci mohou taky doplňky stravy, které udržují stav dutiny ústní. Třeba taková kelpa (mořská řasa) pomáhá upravit chemické složení slin a rozkládat zubní kámen. Kvůli obsahu jódu ale není vhodná pro psy, kteří se léčí se štítnou žlázou.
  2. V neposlední řadě stojí za zmínku i čištění zubů. Ať už pomocí kartáčků a speciální psí pasty nebo jinými přípravky.
  3. V případě pokročilejšího zubního kamene, který se usazuje nejvíce na zadních stoličkách, neváhejte navštívit veterináře. Stav chrupu vašeho parťáka zkontroluje, případně napraví.

Pozor! Bakterie, které se v dutině ústní množí s narůstajícím zubním kamenem pes polyká a mohou se šířit dále do organismu, kde poškozují například srdce.

Věděli jste, že: krmení barf stravou celými kusy masa pomáhá očišťovat plak ze zubů? Žvýkání posiluje nejen svaly, ale i sklovinu a dásně. Mletá masa takový efekt nemají. Krmíte-li barfem, zařazujte občas pro zdraví chrupu psa i pořádnou flákotu masa. 

Péče o srst a kůži

Není to jen o údržbě srsti. Je to také o kontaktu a o blízkosti, kterou v takových okamžicích se svým psem máte. Ať už jde o kartáčování, trimování nebo vyčesávání. 

Nezapomínejte ani na údržbu kůže pravidelnou koupelí psím šamponem a vhodnou skladbu jídelníčku, která se na kvalitě srsti projeví. 

A jak často koupat? Aby zůstalo zachováno pH kůže, doporučuje se psa koupat zhruba jednou za 2 měsíce nebo podle potřeby. Myslete i na to, kde ho koupete a dobře vybírejte například v přírodě, v čem si váš chlupáč zaplave.

Socializace a hra

Tyto dvě důležité činnosti jsou nedílnou součástí vývoje štěňat a každý pes potřebuje cítit, že někam patří. Socializace psovi pomáhá zvládat situace běžného života, od setkávání s cizími lidmi, přes poslušnost v přítomnosti jiného zvířete po schopnost komunikovat s dalšími psy bez zbytečné agrese. 

Správnou socializací posilujete psovi sebevědomí, jen to s ní nesmíte přehnat. Hra zároveň naplňuje vašeho čtyřnohého parťáka štěstím, trénuje jeho bystrost, obratnost a posiluje váš vztah i vztahy s ostatními ve smečce. Díky hormonům štěstí, které se při hře vyplavují do krve, váš pes hru a socializaci jednoznačně potřebuje ke šťastnému životu.

Hlídejte jeho zdraví

Nikdo učený z nebe nespadl a tak nelze předpokládat, že s veterinární přesností poznáte na vašem parťákovi všechny jeho zdravotní neduhy. Proto byste neměli podceňovat pravidelné kontroly na veterině a také pravidelné očkování. Jedině tak můžete včas odhalit potíže a dostat je pod kontrolu. 

Sledujte kondici psa, pečujte o jeho klouby, kardiovaskulární systém, vsaďte na preventivní odběry krve, které potvrdí, že je vše v pořádku. Možná podchytíte vážné nemoci v počáteční fázi, a prodloužíte tak parťákovi život o pěknou řádku dalších let. 

Nestresujte ho

Stres nesvědčí lidem ani psům. Vyplavuje do krve hormony, které dlouhodobě poškozují srdce, oslabují imunitu a ohrožují další orgány. A navíc se v těle ukládá a hned tak se ho váš parťák nezbaví. 

Pomozte psovi zůstat v klidu nebo mu umožněte se nahromaděného stresu zbavit například žvýkacími hračkami a pamlsky nebo čmuchacími koberečky. Čichání a žvýkání psa uklidňuje.  

Pohybu tak akorát

Pro plnohodnotný a dlouhodobý život je pohyb alfou a omegou. Mělo by ho být úměrně pohybovým schopnostem vašeho parťáka. Nepřetěžujte ho, ale celodenní povalování na gauči většinou taky nikomu nesvědčí. 

Jakmile se u vašeho psa projeví nadváha, je potřeba jednat dřív, než začne vážně ohrožovat jeho zdraví. A pokud se svým chlupáčem děláte nějaký sport, nezapomínejte na doplňky stravy pro zdravý a fungující pohybový aparát.

Dostatek spánku

Divili byste se, ale pes prospí klidně i 14h denně. Obvykle nemá nic moc na práci, než čekat na svého páníčka, až se mu vrátí z práce a nějak ho zabaví. Ti šťastní, co můžou být na zahradě, většinu dne dřímají a po očku hlídají, co se děje za plotem.

Pokud ale nemá váš parťák klidu, měli byste mu ho rozhodně dopřát na nějakém pokojném místě v ústraní, kde ho nebudou obtěžovat děti, provoz domácnosti ani jiné rušivé elementy. 

Hluboký spánek pomáhá regenerovat tělo, ukládá prožitky a zážitky do paměti a posiluje imunitu. Pamatujte, že i aktivní pes potřebuje umět odpočívat a mít k tomu dostatek příležitostí.

Jedině tak se může dožít vysokého věku ve velmi dobré kondici.

Shrnutí: Pečovat o blaho čtyřnohého parťáka není vůbec těžké.

  • Základem všeho je kvalitní psí krmivo se všemi důležitými živinami, ideálně přímo na míru.
  • Udržujte v dobrém stavu také chrup svého parťáka. Choďte s ním na pravidelné prohlídky k veterináři.
  • Dopřejte mu dostatek pohybu i spánku k regeneraci.
  • Nezapomínejte na socializaci a hru s ostatními psy i celou rodinou. Pes to ke spokojenému životu vyloženě potřebuje.
  • Snažte se psa chránit před stresem nebo mu umožněte ho odbourat. Přemíra stresu způsobuje problémy se srstí, ohrožuje srdce a způsobuje agresivní chování.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Důležitá socializace psa – kdy a jak začít?
Poradna

Důležitá socializace psa – kdy a jak začít?

23.02.22 | Magdalen Bischofová

Socializace je pro psy stejně důležitá jako pro lidi. Kdy s ní začít a jak to naopak nepřehnat? Čtěte na blogu KrmímKvalitně.

Přečíst článek
Trápí vašeho psa stres? Tipy, jak na něj
Poradna

Trápí vašeho psa stres? Tipy, jak na něj

28.07.22

I vaši čtyřnozí parťáci mohou trpět stresem. Jaké jsou příznaky stresu u psů a jak jim ulevit, než to přeroste ve vážný problém?

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva