Zdravotní potíže

Zvracení a průjem u psa: co tyto potíže značí a jak je řešit?

04.08.22 | 0 komentářů


Zažívací problémy už nejspíš zažil každý. Nejen u sebe, ale i u svého psa. Kdy je na místě vyhledat veterináře a kdy to ještě zvládnete dostat pod kontrolu sami doma? Objevte tipy, jak situaci nepodcenit a čím čtyřnohému parťákovi pomoci.

Sdílet



Zvracení a průjem u psa: co tyto potíže značí a jak je řešit?

Proč váš pes zvrací?

 Nejčastěji psi zvrací, protože příliš hltají, přežrali se, snědli něco zkaženého nebo něco, na jsou citliví či alergičtí

Zvrací také v autě nebo ráno, když mají prázdný žaludek. Někdy pes cítí nepohodu v trávicím traktu a tak se jde instinktivně nakrmit trávou, kterou pak vyzvrací s tím, co mu v žaludku vadilo. 

Četnější zvracení může být projevem:

  • selhávání ledvin,
  • pes se mohl něčím otrávit,
  • objevuje se taky při zánětu žaludku a střev, při cizím předmětu v žaludku, zánětu slinivky břišní (tzv. pankreatitida), onemocnění jater, infekcích, cukrovce, při žaludečních vředech nebo trápí-li ho vnitřní parazité.
Hltající pes

Barva zvratek hraje roli

V případě zvracení sledujte, jakou barvu zvratky mají. 

  • Pokud váš pes zvrací žlutou pěnu nebo vodu, obvykle to znamená prázdný žaludek plný šťáv. 
  • Když pes zvrací bílou pěnu nebo bílé hleny, tak mu pravděpodobně nesedlo krmivo nebo něco jiného, co snědl. Případně může mít infekci zažívacího traktu.

Pokud se zvratky pachem nebo vzhledem podobají stolici, může jít o zánět pobřišnice, anebo ucpané střevo. Ve zvratcích můžete najít i krev, to znamená, že krvácí do trávicího traktu a okamžitá návštěva veteriny je nezbytná. Kromě žlutých šťáv byste v každém případě měli co nejdříve vyhledat veterináře, aby posoudil vážnost stavu.

Jak psovi při zvracení pomoci?

Jako první pomoc naordinujte psovi půst, alespoň na 6 hodin. V případě, že dále nezvrací, můžete pak podat vodu a trochu dietního jídla. Pokud se ale zvracení opět vyskytne, vyhledejte veterináře. Pokud máte doma, můžete podat Degan nebo Cerucal, ale zkonzultujte nejprve s veterinářem ideální dávkování.

Pozor! Někteří psi, kteří zvrací z rychlého hltání krmiva vydávenou porci zase opět sní. Je to pradávný pud z divočiny. Ne vždy tomu stihnete zabránit. Můžete ale zabránit samotnému hltání krmiva – rozdělte denní dávku na více porcí a podávejte je z protihltací misky. Dopřejte parťákovi na krmení dostatek času. Někdy pomáhá granule namočit. Barfaři řeší hltání podáváním větších kusů masa přímo z ruky – nepouštějte je snadno, aby je pes musel ukousnout.

Miska proti hltání Karlie-Flamingo

Proč má váš pes průjem?

Nejčastější příčinou průjmu u psů je dietní chyba. Nevhodné granule, strava přímo ze stolu páníčků nebo častá změna krmiva. Jakmile se vyskytne průjem, je důležité zmapovat, co váš parťák za posledních 24 hodin jedl.

Dále můžou být příčinou virová (parvoviróza) nebo bakteriální onemocnění, cizí předmět ve střevech, potravinová alergie, paraziti, otrava, podráždění slinivky. Jakmile trvá průjem více než jeden den nebo se opakuje vícekrát za den, raději vyhledejte pomoc veterináře. V neposlední řadě je spouštěčem průjmu u psa také nadměrný stres.

Sledujte barvu stolice

I tady barva mnohé napoví. 

  • Černý průjem u psů obvykle znamená nátravenou krev ve stolici (z žaludku nebo tenkého střeva).
  • Žlutá barva průjmu napovídá o problémech s játry nebo žlučníkem.
  • Objeví-li se malé množství čerstvě červené krve ve stolici, může jít o prasklou rektální cévku při tlačení psa.

Pokud jde o parazity, většinou jejich vývojová stádia uvidíte v trusu. Vodnatá, našedlá stolice bývá způsobena právě virovou nebo bakteriální infekcí. Někdy můžete v trusu zaznamenat typický hlen – zapříčiňuje ho buď zánět tlustého střeva, paraziti (nejčastěji Giardióza – onemocnění parazity rodu Giardie) nebo třeba problém s análními žlázkami.

Jak u psa průjem rychle zastavit?

Pokud jde o dietní chybu nebo průjmovou příhodu, která dále nepokračuje, můžete parťákovi nasadit půst, případně podat Smectu, (ano pes jí může) Enterozoogel nebo živočišné uhlí (dávkování upravte podle návodu na obalu.) Pozor! Barví stolici do černa, takže pak nepoznáte, je-li v ní krev). 

Skvěle funguje také Dia-dog. Pokud máte doma psí probiotika, která pomáhají obnovit střevní mikroflóru (například Fortifloru), podejte je psovi, až průjem trochu odezní.

Barfaři vždy sáhnou po nepraných dršťkách. Pokud po dobu půstu průjem nepokračuje, můžete podat psovi dietní rozvařenou rýži s vařeným masem, aby se trávicí trakt nepřepínal. 

Nikdy sami neordinujte psovi Endiaron! Je snadné špatně odhadnout dávkování a při dlouhodobějším podávání může způsobovat nevolnost, zvracení i poškození nervového aparátu. Snaží se mu vyhýbat i většina zodpovědných veterinářů. 

Na co si dát u těchto potíží pozor?

Pokud pes zvrací a zároveň má průjem, obzvláště pečlivě hlídejte příjem jeho tekutin nebo podávejte iontové nápoje, aby nedošlo k dehydrataci.(Když už ale k dehydrataci dojde, tak vám pomůže naše zvířecí lékárnička.) Snaha o zvracení, které se nedaří, k tomu břicho citlivé na pohmat mohou být první známkou obávané torze žaludku, při které jde o minuty. Co nejdříve vyhledejte veterináře.  

Pokud je váš pes schopný venku na procházce pozřít cokoliv, venčete ho raději s náhubkem, který mu neumožní zbaštit vše, co najde. Častým problémem bývá i konzumace cizích výkalů. Nedovolte mu také pít z kaluží, odkud se může snadno nakazit.

Trápí vašeho parťáka řidší stolice dlouhodobě? Nemůžete přijít na to, čím by to mohlo být? Zkuste změnit krmivo. Naši výživoví poradci vám pomohou najít krmivo přesně na míru pro vašeho psa.

Služba krmivo na míru

Shrnutí: Občas průjem a zvracení přijde, kdy je nutné panikařit?

  • Vždy sledujte barvu zvratků i stolice. Napoví, kde je příčina problémů a bude případně zajímat i veterináře.
  • Nasaďte psovi několikahodinový půst a nechte trávicí trakt odpočinout. Pokračujte silně rozvařenou rýží, piškoty nebo vařeným masem.
  • Sledujte, zda pes přijímá dostatek tekutin, hrozí dehydratace!
  • Pokud si jen trochu nejste jistí, raději vyhledejte veterináře, abyste nic nezanedbali.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Žaludeční problémy u psa: Torze a zánět žaludku
Zdravotní potíže

Žaludeční problémy u psa: Torze a zánět žaludku

12.07.22

Každého občas trápí nevolnosti, i vašeho čtyřnohého parťáka. Poradíme, jak poznat vážné problémy a co dělat.

Přečíst článek
Až 80 % majitelů neumí poskytnout první pomoc pro psa. Zjistěte, jak na to.
Zdravotní potíže

Až 80 % majitelů neumí poskytnout první pomoc pro psa. Zjistěte, jak na to.

09.07.22

Stát se může cokoliv a je důležité být připravený. Jak pomoci psovi, když mu jde o život? Přečtěte si, jak na první pomoc.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva