Výživa

Jak může rybí maso uškodit nebo pomoci vašemu psímu miláčkovi

22.11.23 | 0 komentářů


Přečtěte si, proč jsou ryby ve stravě vašeho parťáka tak důležité. Na co si naopak dát při jejich krmení pozor. A jak využít často zmiňovaný rybí olej.

Sdílet



Jak může rybí maso uškodit nebo pomoci vašemu psímu miláčkovi

Rybí menu pro psa

K Vánocům patří ryby, udělejte štědrovečerní rybí večeři i svému mazlíčkovi. Koukněte se, na naše rybí menu. A hlavně čtěte dál, ať víte, jaké ryby zařadit a jaké psům rozhodně nedávat.

Čím jsou ryby pro psy přínosné

Na rybách je významný zejména vysoce kvalitní protein, kterým rybí maso doslova hýří. Vašemu psovi dodá energii a pomáhá mu budovat svalovou hmotu, aby mohl bez problému řádit při všech vašich aktivitách. V porovnání s ostatními druhy mas jsou rybí proteiny výrazně kvalitnější. Psí zažívání je lépe tráví, a proto se většinou skvěle hodí i pro parťáky, kteří trpí potravinovou alergií

Dále v rybím mase najdete důležité nenasycené mastné kyseliny, jako třeba omega 3 a 6 mastné kyseliny. Prospívají srdci a kardiovaskulárnímu systému. Taky posilují imunitu, bojují proti zánětům v těle, mají antimikrobiální účinky a napomáhají správné funkci mozku. V neposlední řadě se podílejí i na dokonalém vzhledu srsti vašeho čtyřnohého parťáka. 

pes s dokonalou srstí

Jaké vitamíny získává pes z rybího masa

Přínosné jsou v rybím mase vitamíny A, D a vitamíny skupiny B, které také zlepšují stav kůže. Podporují i metabolismus tuků a stimulují nervovou soustavu psa, což se hodí zejména u vystresovaných parťáků. Ty potěší i vysoký obsah minerálů v čele s magnesiem, fosforem a selenem. Tyto minerály psům dodávají energii, posilují pohybový aparát a zlepšují jejich psychickou pohodu. Mořské ryby jsou také výborným zdrojem jódu.

šťastný pes, který má dostatek vitamínů

Problémy se štítnou žlázou a rybí maso

Pozor na krmení mořskými rybami bohatými na jód, pokud se váš pes léčí se štítnou žlázou. I v tepelně upraveném stavu mohou způsobit problémy. Pes trpící sníženou funkcí štítné žlázy (hypothyreózou) totiž neumí jód z ryb využít. Je nutné doplňovat hormon T4 (tyroxin), aby si organismus parťáka uměl s jódem z ryb poradit.

Jaké ryby jsou vhodné?

V granulích můžete dopřát svému parťákovi jakoukoliv rybu. Tepelně opracovaná ryba dodává krmivu lahodnou chuť a specifickou vůni, kterou většina psů k smrti miluje. 

Pokud ale holdujete syrové stravě BARF, možná váháte nad tím, zda krmit ryby i s kostmi. V syrovém stavu jsou kosti překvapivě měkké a dobře stravitelné a při podání celých kousků ryby s masem nehrozí uvíznutí kosti v krku.

Druhy ryb ideální pro psa

Podávat můžete jakoukoliv tučnou rybu – makrelu, pstruha, sledě, sardinky. Vhodný je i tuňák nebo losos. Ten navíc obsahuje důležité antioxidanty, které zmírňují únavu a chrání před stárnutím.

rybí maso

Pozor! Tuňáka nepodávejte příliš často, protože se v jeho mase hromadí škodlivá měď z oceánů.

Rozhodně nedávejte parťákovi konzervy s rybím masem určeným pro lidskou spotřebu. Často obsahují sůl a spoustu oleje a psovi takovou konzervou spíše ublížíte. Pokud chcete potěšit jeho chuťové buňky, dopřejte mu rybí konzervu v té nejlepší kvalitě pro psy.

Jak upravit rybu před podáním?

Před podáním zbavte rybu pouze velkých a dlouhých kostí a ploutví. V případě, že ale rybu uvaříte, pečlivě ji pro psa vykostěte, abyste nemuseli obratem spěchat na veterinu. 

Zrádná thiamináza

U ryb, jako jsou candáti nebo kapři, ale také sledi nebo makrely se může vyskytovat ve větším množství enzym thiamináza. Ten je zrádný tím, že v těle rozkládá vitamín B. Při pravidelném krmení větším množstvím těchto syrových ryb se často projevuje u psů nedostatek vitamínu B ztrátou chuti k jídlu, slabostí, zmateností a chudokrevností. 

Rybí moučka v granulích, je to problém?

V granulích se většinou setkáte s rybí moučkou. Ta se získává sušením a rozemletím ryb a je tedy výživově koncentrovanější (a více voní). Pro psy je dobře stravitelná. V případě, že je ve složení granulí uvedená čerstvá ryba, počítejte s tím, že obsahuje až 70 % vody a přidáním do krmiva se po tepelné úpravě její výsledný obsah značně sníží. 

pes a rybí maso

V případě, že kupujete na přilepšenou svému parťákovi syrovou rybí pastu, obvykle je z rozemletých rybích vnitřností blíže neurčeného rybího druhu. Raději tedy tuto “dobrůtku” chlupáčovi dopřejte jen výjimečně, abyste mu nezadělali na zdravotní problémy (se štítnou žlázou, žaludeční a další).

Nezapomínejte ani na rybí olej

Důležitou složkou psího jídelníčku by měl být také rybí olej. Nejčastěji lososový. Je hodnotným zdrojem energie, bohatý na esenciální mastné kyseliny. Postará se o lesklou a zdravou kůži a srst vašeho čtyřnohého parťáka. Funguje i jako prevence před kardiovaskulárními onemocněními a v některých případech i před rakovinou. 

Váháte, jaké krmivo bude pro vašeho psa to pravé? Naši výživoví poradci vám ochotně poradí. Neváhejte napsat nebo rovnou zavolat.

Shrnutí: Ryba je nenahraditelná, ale nesmí se to s ní přehánět

  • Ryby jsou dobře stravitelné a většině psů opravdu chutnají.
  • Rybí maso je bohaté na esenciální mastné kyseliny, vitamíny A, B a D.
  • V granulích se nejčastěji vyskytuje rybí moučka, bohatá na koncentrované živiny.
  • Podávat můžete ryby i syrové, jen pozor na to, jaký druh. Některé totiž obsahují enzym thiaminázu, která v těle rozkládá vítamín B.
  • Důležitou složkou psího jídelníčku by měl být i rybí olej.

Blíží se Vánoce a k nim zkrátka rybí maso patří. Nicméně se vyplatí dopřávat ho psům i častěji, ať už prostřednictvím kvalitní rybí konzervy nebo vhodného druhu ryby syrové.
A jelikož ke stromečku patří i dárek, můžeme tak v tyto dny svým čtyřnohým parťákům nadělit po dobré večeři i balíček pro radost.

vánoční balíček pro psa

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Potřebuje pes kuřecí maso?
Výživa

Potřebuje pes kuřecí maso?

16.09.22

Kuřecí maso je chutnou a tak trochu nebezpečnou přísadou krmiv pro psy. V čem spočívají jeho klady a zápory?

Přečíst článek
Proč je maso pro psa tak důležité?
Výživa

Proč je maso pro psa tak důležité?

14.09.21 | Magdalena Bischofová

Víte, čím krmíte svého psa a proč? Maso do psího jídelníčku bezesporu patří, ale ne ledajaké. Zjistěte, jak vybrat ty nejlepší granule pro psy.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva