Výživa

Čím krmit a nekrmit psa o Vánocích?

12.12.22 | 0 komentářů


Vánoce jsou svátky hojnosti a hodování. Nepřehánějte to ale se štědrostí, abyste neskončili se zažívacími problémy svého psa na veterině.

Sdílet



Čím krmit a nekrmit psa o Vánocích?

Na tohle se vyplatí dát pozor aneb čím krmit a nekrmit psa o Vánocích?

Sváteční stůl plný jídla a pití je pro čtyřnohé parťáky velkým lákadlem. Často z něj také něco dostanou, což bývá nemalý problém. Lidské jídlo totiž psům nevyhovuje a nadšení z nevšedního pamlsku tak může záhy vystřídat bolest a zažívací komplikace. Které potraviny mohou psovi ublížit a na čem si naopak bez obav pochutná?

Psí zažívání je jiné než u lidí

Bramborový salát, sladkosti, vařené kosti – to je jen krátký výčet potravin, které naše psí kamarády dokážou pořádně potrápit. Jejich zažívání je totiž jiné než naše a s řadou podobných surovin si neumí poradit. Výsledkem bývají bolesti břicha, průjmy a zvracení, v horším případě i alergické reakce a otravy psího organismu. 

Čemu se o Vánocích rozhodně vyhnout v psí misce?

Čokoládové figurky a cukroví

Hnědá pochoutka plná kakaa psům rozhodně chutná, jejich tělu ale vůbec neprospívá. Obsahuje totiž nebezpečnou látku theobromin, který je pro psy vysoce toxický. Jeho větší obsah najdeme v hořké čokoládě, která je tím pádem také nebezpečnější. 

Neméně škodlivé však jsou i mléčné varianty, a to vždy v závislosti na množství, které váš pes sní, i na jeho konkrétní velikosti. Zatímco u dogy se kousek čokolády nemusí projevit, s jezevčíkem už pořádně zamává. 

Čím více čokolády pes dostane, tím horší projevy otravu provází: zvracení, průjem a křeče v břiše přicházejí takřka bezprostředně, následované v kritických případech i bezvědomím až úmrtím psa. Prostě nic o co byste vy nebo váš psí parťák stáli. 

Vyhněte se rovněž vánočnímu cukroví, přemíra cukru snadno u psů vyvolá cukrovku a problémy se slinivkou.

Rozinky

Podobně je tomu v případě rozinek (třeba ve vánočce), oblíbené složky řady českých druhů cukroví. Oč menší tahle pochoutka je, o to větší riziko pro psy představuje. 

I pár zrnek sušených (i běžných!) hroznů totiž postačí k tomu, aby u vašeho parťáka došlo k selhání ledvin, které bývá velmi často smrtelné. 

U citlivých psů navíc stačí jen pár hodin, než se první příznaky otravy objeví: v prvé řadě zvracení, průjem, únava a nechutenství. Po nich následuje velká žízeň, na kterou však paradoxně naváže snížení produkce moči. V té chvíli radíme na nic nečekat: u psa se pokuste vyvolat zvracení a co nejdříve vyhledejte zvěrolékaře, který mu nasazením správných léků pomůže.

Kapr nebo řízek

Smažená jídla, to není nic pro psy. Mastné a tučné potraviny neprospívají ani trochu psím játrům a žlučníku a mohou vyvolat žaludeční problémy, obezitu, cukrovku. V neposlední řadě způsobují zánět slinivky břišní. 

Smaženého kapra byste měli úplně ze psího jídelníčku vyřadit, protože i kosti v rybě jsou nebezpečnou hrozbou. Nejen lidem se zapíchávají při večeři do krku. Tak ať nemusíte se psem na Štědrý den spěchat na veterinu.

Pozor i na vařené kosti! Jakmile projdou tepelnou úpravou, stanou se z nich nebezpečné jehly, které zažívání vašeho čtyřnohého přítele pořádně potrápí. 

Vařením či pečením se totiž změní jejich struktura. Zkřehnou, začnou se třepit a lámat a ostré úlomky snadno poraní psí ústa, jícen a v horším případě i střeva. Kosti ze sváteční kachny proto doporučujeme nechat na talíři a čtyřnohému parťákovi dopřát něco bezpečnějšího.

Houbový kuba

Houby pro psa i kočku rozhodně nejsou přirozená potrava, a to i přesto, že by je v lese zcela určitě potkali. V syrovém, ale i vařeném stavu, můžou houby způsobit bolesti břicha, problémy s játry a nebo chudokrevnost

Podat parťákovi můžete pouze medicinální houby, jako je třeba Reishi v prášku. Klasické houby na Vánoce odsuňte pořádně daleko z dosahu čtyřnohých chlupáčů, abyste si nezadělali na vážný problém.

Vaječný koňak

Může se to zdát jako samozřejmost, ale je potřeba to stále dokola opakovat – alkohol je pro čtyřnohé parťáky smrtící. Psi i kočky mají jiný metabolismus a i malá dávka alkoholu je může zabít. Nejprve přijdou potíže s dechem, zvracení a pak může nastat to nejhorší. Neriskujte a nedovolte vašim chlupáčům slíznout ani kapku vánoční tradice.

Bramborový salát

Je jedno, jestli podle rodinného receptu děláte salát se salámem, celerem nebo čímkoliv jiným. Sůl, pepř, mletou papriku i řadu dalších dochucovadel psí žaludek nesnáší – jsou pro něj příliš agresivní a vyvolávají jeho podráždění. A nejen to. 

Nadbytek soli a dalšího koření zatíží ledviny vašeho psa, zhorší funkci jater a dráždí i sekret v análních žlázách, ve kterých se může rozvinout zánět. Nehledě na to, že většina rodin do salátu přidává také cibuli. Cibule nebo česnek jsou pro psy jedovaté, vyvolávají zvracení a mohou poškodit červené krvinky.

Stejně tak nevhodná je i majonéza, která obsahuje kromě soli také spoustu oleje a může vašeho parťáka pořádně prohnat. Pokud to nestihne ven, budete mít ve svátečně uklizeném bytě co uklízet.

Jaké pochoutky psovi v klidu dopřát?

Ačkoliv je spousta věcí, které by váš pes neměl (nejen) o svátcích ochutnat, existuje i spousta lahůdek, které mu můžete bez obav naservírovat. A potěšit tak i jeho trochou toho vánočního rozmazlování. 

Radost mu udělá i dobře zvolený pamlsek. Jejich nabídka je široká a určitě najdete ten, který vašeho psa nadchne – fandíme hlavně drobným pamlskovým odměnám,  kterými lehce naplníte i nejrůznější psí hračky, takže spojíte pochutnání se zábavou. 

Příjemné s užitečným zase spojí sušené pamlsky. Jsou dietní a psi je přímo zbožňují. Při jejich žvýkání si totiž nejen pochutnají, ale posílí také žvýkací svaly, odbourají stres a vyčistí si zuby.

Velice populární a vděčné jsou však i speciální psí piškoty a nejrůznější sušenky, které ovšem nemusíte nutně kupovat. Právě o Vánocích totiž můžete svému parťákovi dopřát zážitek ze sušenek vyráběných s láskou u vás doma. Osvědčený recept na jedny takové rovnou přikládáme: 

Játrové sušenky s ovesnými vločkami

  • ½ kg drůbežích jater
  • ½ kg ovesných vloček
  • 3 celá vejce
  • bylinky (např. majoránka, pažitka)

Postup jejich přípravy je rychlý a jednoduchý – všechny ingredience smíchejte a mixujte do hladka. Vzniklou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Upečené těsto poté nakrájejte na menší kostičky, schovejte do dózy nebo rovnou servírujte. 

Shrnutí: Vánoce nejsou svátky obžerství

  • Klasické dobroty od stolu psům rozhodně nedávejte.
  • Potěšte svého parťáka psím cukrovím a sušenkami, receptů existuje spousta.
  • Jednoduše zpestřete psovi Vánoce kupovanými pamlsky: od sušeného masa po žvýkací dobroty. Některé jsou i součástí Vánočních balíčků, které jsme letos vytvořili pro radost každého psa.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Vánoce bez nehod se psem i kočkou
Poradna

Vánoce bez nehod se psem i kočkou

16.12.22 | Magdalena Bischofová

Poklidné Vánoce si přeje každý z nás. Se čtyřnohými parťáky se ale docela často všechno může zvrtnout. Jak předejít katastrofám? Nenechte se překvapit.

Přečíst článek
Jak vybrat vánoční dárky pro psy a kočky?
Poradna

Jak vybrat vánoční dárky pro psy a kočky?

30.11.23 | Adéla Hamerníková

Milujete je, a proto jim chcete taky něco nadělit pod stromeček? My to úplně chápeme. Taky si myslíme, že kočka by měla u stromečku zažít něco víc, než shazování ozdob a že pes by si měl mít pohrát s něčím jiným, než s balícím papírem.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva