Výživa

9 nejčastějších otázek ohledně krmení štěňat. Trápí i vás?

22.02.23 | 0 komentářů


Nové štěně je nejen radost, ale i starost. Co vás trápí ohledně krmení štěněte? Projděte si odpovědi na nejčastější otázky.

Sdílet



9 nejčastějších otázek ohledně krmení štěňat. Trápí i vás?

9 otázek a odpovědí ohledně krmení štěňat

Štěňátko je živé stříbro, které je všude a nikde, všechno potřebuje prozkoumat, rozkousat a musí se toho hodně naučit. A občas bohužel nežere tak, jak byste si představovali. Co s tím? Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky ohledně krmení štěňat.

1. Co dělat, když štěně odmítá ve svém novém domově přijímat potravu?

Tohle se stalo snad skoro každému. Proč? V životě štěněte totiž najednou není maminka a sourozenci. Kolem něj jsou jen naprosto cizí lidé v neznámém prostředí. Pouze v případě, že je štěně od chovatele dobře socializované, nemělo by projevovat bázlivost a mělo by být naopak se svou novou rodinou kontaktní. 

Jak mu pomoci dostat apetit zpátky? Vytvořte štěněti režim. Zkuste mu přidělit jedno místo, kde ho u jídla nebude nic rušit, a podávejte mu krmivo až po hraní. Nikdy štěně nekrmte bezprostředně po jeho probuzení. Nechte ho vyvenčit, pohrát si venku nebo doma a pak mu teprve podejte misku s jídlem. 

Pokud nezabere ani to, vytáhněte neodolatelnou tajnou zbraň – zkuste mu do misky přimíchat lžičku voňavé konzervy. Přídavek chutné konzervy ale postupně ubírejte, aby si váš parťák nezvykl jíst jen konzervy a ostatní plnohodnotné krmivo pak neodmítal.

2. Co když chci změnit krmivo?

Často se stane, že chovatel krmí značkou, která je z vašeho pohledu méně kvalitní a vy byste chtěli štěněti raději dopřát kvalitnější krmivo. Předem si dobře promyslete, čím vlastně chcete parťáka krmit. Přechod neuspěchejte. Vezměte si od chovatele granule alespoň na 1 týden. Ve stravě by neměl nastat šok hned po příjezdu do nového domova.

Alespoň 2 až 3 dny ponechte štěněti krmivo od chovatele a pak postupně začněte do každé dávky přimíchávat krmivo nové (a o to méně krmiva původního). Takto postupně míchejte zhruba 10 dní. Takovou dobu byste měli štěněti nechat i na zvyknutí si na novou stravu, ze které často mívají psi zpočátku průjem.

3. Mám štěněti granule před krmením namáčet?

Nemusíte mít strach, že by mělo štěně málo tekutin. Vždy krmivo bohatě zapije. Platí obecné pravidlo, že štěňátka pijí i 5× častěji než dospělí psi, takže zde není důvod k obavám. Pokud máte opravdového hltavce, který granule polyká a vůbec nekouše, tak je dobré mu je trochu namočit (ne rozmočit), aby ho to v jídle trochu zpomalilo.

4. Je nutné přidávat štěněti doplňky stravy?

Pokud kupujete opravdu kvalitní krmivo, tak není potřeba nic navíc doplňovat. Ale to samozřejmě v případě, že nemá štěňátko nějaké zdravotní potíže a veterinář neurčí jinak.

Výjimku mohou tvořit štěňata velkých a obřích plemen, kterým je vhodné přidávat kloubní výživu pro správnou funkci pohybového aparátu. A štěňata na barfu.

5. Jak přejít na barf?

Spousta majitelů by ráda zkusilo se svým štěnětem barfovat, ale bojí se, jak přejít na syrovou stravu a nenarušit přitom správný vývoj rostoucího parťáka. Není to taková věda, jak to vypadá, přesto je dobré pečlivě sestavit jídelníček

Práve proto, že v tomto chovatelé tak často chybují, veterináři neradi vidí snahu barfovat. Pokud si nejste jistí, poraďte se o správné skladbě jídelníčku ve skupině pejskařů, kteří už mají s barfováním zkušenosti, tam nasbíráte nejvíce cenných rad, často sestavují jídelníček na míru i samotní prodejci syrových směsí.

6. Je nutné u štěněte hlídat množství pamlsků?

Určitě ano, na to opravdu pozor. Štěňata mají poměrně malý objem žaludku a pokud je budete překrmovat pamlsky, může se stát, že vám začne odmítat krmivo. Proto jako pamlsek můžete třeba podávat během dne jeho granule nebo množství opravdu hlídejte. 

7. Co dělat, když štěně nespořádá celou krmnou dávku?

Když vám štěně při každém krmení nechá pár granulek v misce, nepropadejte panice. Prostě snědlo, kolik potřebovalo a zbytek nechá být. Určitě mu misku nenechávejte na později. 

I z důvodu kontroly mu nenechávejte NIKDY misku s jídlem po celý den, abyste měli přehled o tom, kdy se štěně najedlo, a abyste mohli dodržovat klidový režim po každém krmení, což je nejméně 30 minut. Důvodem je snížení rizika torze žaludku

8. Co dělat, když má štěňátko průjem?

Většinou je to proto, že se stala nějaká dietní chyba – štěňata snědí venku téměř vše, na co přijdou. Dietní strava tuto chybu během 24 hodin napraví. Uvařte mu kuřecí maso, mrkev a rýži a podávejte zhruba každé 2 hodiny (malou lžičku, u většího plemene větší lžíci). 

Zakupte v lékárně nebo u veterináře probiotika a hlídejte, zda štěně dostatečně pije – při průjmu může u štěněte dojít k velmi rychlé dehydrataci. Když se průjem nezlepší do 24 hodin, navštivte rozhodně veterináře. V případě, že je štěně apatické, má teplotu nebo odmítá pít, okamžitě s ním běžte k veterináři.

Dalším (a velmi častým) projevem průjmu nebo špatného zažívání u štěněte mohou být parazité. Hlídejte si pravidelnost odčervování. Některé parazity dokonce nevyhubí obyčejné tabletky, například giardie bývají velmi rezistentní. Nebojte se požádat veterináře o vyšetření trusu vašeho parťáka, ať máte jistotu, že je vše v tomto směru v pořádku.

9. Jaké kvalitní krmivo pro štěnata doporučují naší čtyřnozí zákazníci?

Pokud hledáte to nejlepší krmivo právě pro vašeho psího dorostence, připravili jsme pro vás několik tipů, které sami považujeme za tu nejlepší volbu pro správný vývoj a růst vašeho štěňátka. 

Krmiva bezobilná (vhodná pro pejsky s alergií na obiloviny a pro ty, kteří preferují krmení bezobilnými krmivy):

Krmiva vhodná pro krmení vícepočetné smečky, chovatelské stanice a pro lidi, kteří hledají kvalitní krmivo za rozumnou cenu:

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Čím správně krmit štěně?
Výživa

Čím správně krmit štěně?

14.04.21 | Magdalena Bischofová

Tápete, jak dát svému štěněti to nejlepší? Poradíme vám, co potřebuje ke správnému vývinu a čím správně krmit.

Přečíst článek
Jak často krmit štěně?
Výživa

Jak často krmit štěně?

21.04.21 | Magdalena Bischofová

Kolikrát denně potřebuje štěně krmivo, aby správně rostlo a dobře prospívalo? Poradíme, jak si krmení nastavit tak, aby se pro vás nestalo noční můrou.

Přečíst článek
Jak vybrat ty nejlepší granule pro štěně
Výživa

Jak vybrat ty nejlepší granule pro štěně

26.04.24 | 10 min. čtení

Objevte správný poměr živin v krmivu pro štěňata a další nástrahy, které číhají na čerstvé majitele psů. Výživoví specialisté z Krmím Kvalitně vás v tom nenechají.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva