Výživa

Potřebuje pes kuřecí maso?

16.09.22 | 0 komentářů


Kuřecí maso je chutnou a tak trochu nebezpečnou přísadou krmiv pro psy. V čem spočívají jeho klady a zápory?

Sdílet



Potřebuje pes kuřecí maso?

Kuřecí maso ve stravě psa – rizika a přínosy

Má vyšší obsah proteinů, je dietní a chutné. V syrovém stavu může ale skrývat nebezpečnou salmonellu a také jsou na něj psi častěji alergičtí. Má kuřecí maso více negativ, nebo pozitiv? A potřebují ho psi k životu?

Bohatství kuřecího masa

Kuřecí maso patří mezi oblíbená krmiva pro psy zejména proto, že je cenově levnější, chutné a lehce stravitelné. Obsahuje zhruba 80 % bílkovin, draslík, fosfor, hořčík, železo, selen, vitamíny B a řadu dalších, prospěšných vitamínů

Zároveň v něm nenajdete žádné cukry a jen minimum tuků. Proto se skvěle hodí jako dietní maso při redukčních dietách i zažívacích problémech. Nejtučnější na kuřeti je jeho kůže, ale i kuřecí tuk je do jisté míry prospěšný – obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, které organismus potřebuje. Oproti ostatním druhům masa má také nižší obsah cholesterolu. 

Důležitá je tepelná úprava

Nebezpečí kuřecího masa tkví v možné přítomnosti salmonelly. Ta se v mase rychle množí, zejména při nesprávné manipulaci (nedostatečné zamražení, dlouhé rozmrzání v teple) a při pokojové teplotě okolo 20 °C. 

Touto bakterií se můžete nakazit i vy při manipulaci se syrovým kuřecím masem, proto je důležité vždy si pořádně umýt ruce i všechno použité kuchyňské náčiní. Dostatečnou tepelnou úpravou se bakterie salmonelly zničí. 

Bakterie v kuřecím mase a psi krmeni syrovou stravou

Jak si se salmonellou poradí psi, krmení BARFem? Pes, krmený výhradně syrovým masem, má pH žaludku mezi 0,5 až 1, což je pH natolik nízké, že bakterie salmonelly účinně zabije. 

Pouze v případě, že je pes krmený i jinou stravou, má oslabenou imunitu nebo přijme opravdu vysokou dávku patogenních bakterií, může se u něj salmonelóza naplno projevit formou průjmu, horečky, apatie nebo zvracením.

Stejně tak v kuřecím mase můžete narazit na bakterie rodu campylobacter, které způsobují úmorný průjem u psů, stejně jako u lidí. Průběh onemocnění bývá akutnější než u salmonelózy. Campylobykterii bohužel mráz nezničí, přežije i několik desítek dní a zneškodnit ji můžete jedině varem. 

A co kuřecí v granulích pro psy?

V psích granulích je kuřecí maso asi nejhojněji používanou přísadou. Psům většinou chutná a je snadno dostupné a dobře zpracovatelné. Pro časté nadužívání ale vyvolává často potravinové alergie, kvůli kterým se pak váš parťák musí kuřecímu doživotně vyhýbat a vy musíte hledat jiné alternativy masa v granulích. Ne vždy je ale striktní zákaz kuřecího pro alergika nutný – někteří psi nemají alergickou reakci, pokud je vstupní kuřecí maso opravdu kvalitní.

I pokud váš pes potravinovou alergií na kuřecí maso netrpí, dejte pozor na nadměrné krmení kuřecím masem a občas příchuť raději obměňte – kuřecí maso totiž obsahuje puriny, ze kterých vzniká kyselina močová. Může být příčinou ledvinových kamenů

Čerstvé maso, sušené nebo moučka?

Na prvním místě ve složení granulí by v ideálním případě mělo být uvedené čerstvé nebo sušené maso. 

Masová moučka z kuřecího masa se vyrábí při teplotách 100 až 130°C, a přijde tak o omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny a prospěšný tuk. Je tedy pro psy hůře stravitelná a i méně chutná. V porovnání s čerstvým masem je ale zhruba 7× levnější. 

Sušené kuřecí maso prochází podobným procesem výroby jako moučka, jen se suší za nižších teplot a následně rozemele pro použití do granulí. Ať už jde o sušené maso nebo moučku, většinou se při výrobě z kuřete používají skelety, šlachovina a odřezky svaloviny, pokud vyloženě výrobce na obalu neuvádí konkrétní vnitřnosti, jako třeba kuřecí játra nebo srdíčka. V masové moučce nikdy nesmí být peří, většinou ale obsahuje chemické konzervanty.

Pozor si dejte na psí granule, kde je jako zdroj bílkovin uvedeno “maso a vedlejší živočišné produkty”. Tam může být z kuřete opravdu cokoliv, včetně peří nebo zobáků.

Drůbež není kuře

Pokud na granulích najdete “drůbeží maso”, může se jednat o kuře, ale také kachnu nebo krůtu. Trpí-li váš parťák potravinovou alergií například na krůtí maso, vyhýbejte se granulím s použitím drůbežího masa.

Shrnutí: Kuřecí maso je velmi chutné, ale nepřehánějte to

  • Kuřecí dodává bílkoviny, železo, fosfor, selen a vitamíny řady B.
  • Oproti ostatním druhům masa obsahuje méně cholesterolu, žádné cukry a téměř žádný tuk. Je vhodné i jako dietní krmivo pro psy.
  • Hledejte granule s čerstvým nebo sušeným kuřecím masem, kuřecí moučka je hůře stravitelná.
  • Kuřecími granulemi ale nepřekrmujte, kuřecí maso je častým alergenem.
  • Pozor si dejte na salmonellu a campylobacter při manipulaci s čerstvým kuřecím masem a vše pak řádně umyjte.

Nejste si jisti a potřebujete poradit?

Zeptejte se na cokoli od volby krmiva po péči o vašeho mazlíčka.

Bc. Pavel Stein
Výživový specialista
+420 608 480 009

Komentáře ke článku

0 komentářů

Líbil se vám článek? Pošlete ho dál ..


Pes a hovězí maso: Výhody a nevýhody
Výživa

Pes a hovězí maso: Výhody a nevýhody

18.05.22 | Magdalena Bischofová

Každý pes potřebuje ke svému životu maso. V čem je pro psa důležité hovězí maso a jak ho ve stravě používat?

Přečíst článek
Proč je maso pro psa tak důležité?
Výživa

Proč je maso pro psa tak důležité?

14.09.21 | Magdalena Bischofová

Víte, čím krmíte svého psa a proč? Maso do psího jídelníčku bezesporu patří, ale ne ledajaké. Zjistěte, jak vybrat ty nejlepší granule pro psy.

Přečíst článek

Odborné poradenství
s výběrem krmiva

Zbaští to, jinak vyměníme

Kvalitní krmiva
s vysokým podílem masa

Tipy od veterinářů
i trenérů

Staň se členem
naší smečky

  • Snadné opakování objednávek
  • Přehledná historie nákupů a jednoduché vrácení zboží
  • Rychlejší nákup krmiva